Pneu na naše krasavce :)
Re: Pneu na naše krasavce :)
Jen stručně - ty pneu, co máš, bych dojezdil.
Pokud auto parkovalo v garáži, nestárnou tolik. Ale verdikt bych definitivně řekl, kdybych se s nimi svezl a posoudil vlastnosti, protože každá značka a model stárne jinak .
Ohledně doporučení - je zásadní, jakým stylem jezdíš.
Jen obecně
- nedoporučuji šípový vzor (např. Toyo T1R), hlavně ne na zadní nápravu ( ta je vždy zásadní pro chování auta a u MGF tuplem).
- u verze s velkými brzdami vpředu, nedávat dopředu pneu s menší přilnavostí - velmi snadno dojde k blokování předních (verze bez ABS), nebo u verze s ABS k přenosu hmotnosti a následně k přetáčivosti.
Pokud auto parkovalo v garáži, nestárnou tolik. Ale verdikt bych definitivně řekl, kdybych se s nimi svezl a posoudil vlastnosti, protože každá značka a model stárne jinak .
Ohledně doporučení - je zásadní, jakým stylem jezdíš.
Jen obecně
- nedoporučuji šípový vzor (např. Toyo T1R), hlavně ne na zadní nápravu ( ta je vždy zásadní pro chování auta a u MGF tuplem).
- u verze s velkými brzdami vpředu, nedávat dopředu pneu s menší přilnavostí - velmi snadno dojde k blokování předních (verze bez ABS), nebo u verze s ABS k přenosu hmotnosti a následně k přetáčivosti.
MGF, Tourer, RR P38,R75, MGF Trophy, Rover 200 BRM, Rover 827 Coupe, 827 Sedan, Elise S1, XK8 , Škoda Felicia(60´), 1000(64) + 1100(67)MB, 110R(70,71,72,78,80), Garde(83), W353(67,73)...prostě mě to baví.
Díky za radu. Ty Micheliny co mám jsou už tak popraskaný, že mám strach, aby mi to někdo do zatáčky nebouchlo nebo aby se neurval běhoun.
Upřednostňuji mít všechny 4 gumy jeden typ. To je podle mě nejlepší kombinace. V automobilkách to ladí taky na jednom typu.
Jsem teda trošku zmatenej z toho, že se tu psalo, že šípy dobře odvádí vodu, ale teď je nedoporučuješ na zadek....
Mám TF 160 Edici, nekoumal jsem, jestli tam mám větší brzdy vpředu.
Upřednostňuji mít všechny 4 gumy jeden typ. To je podle mě nejlepší kombinace. V automobilkách to ladí taky na jednom typu.
Jsem teda trošku zmatenej z toho, že se tu psalo, že šípy dobře odvádí vodu, ale teď je nedoporučuješ na zadek....
Mám TF 160 Edici, nekoumal jsem, jestli tam mám větší brzdy vpředu.
-
- Bydliště: Zlin,Canterbury,Zlin +420603476566 lenham3@seznam.cz
Pokud je to urcite 160 tak brzdy jsou vetsi ,pokud to nekdo neprehodil na klasiku
Ano Toyo T1R opravdu nebrat. Já je koupil loni a od té doby to auto opravdu nefungovalo.
V přímém směru kličkovalo a do zatáček jelo samo, a to už od 80km. Řešil sem geometrii i podvozek (výměna všech silenbloků)
Na Otvíráku mi Karel poradil výměnu předních Kleber dynaxer za zadní Toya a auto jede normálně i při 150km. Tak asi tak.
V přímém směru kličkovalo a do zatáček jelo samo, a to už od 80km. Řešil sem geometrii i podvozek (výměna všech silenbloků)
Na Otvíráku mi Karel poradil výměnu předních Kleber dynaxer za zadní Toya a auto jede normálně i při 150km. Tak asi tak.

Zdravím, od doby co to KDB tak hezky shrnul už uplynulo několik let a některý typy gum už nejsou k dispozici
Navíc se objevily nový typy, všichni máte víc zkušeností, takže se ptám, do jakých gumáků byste dneska obuli svý F/TFka? 
Mý současný letní sice drží celkem dobře, dokonce drží mnohem líp na sněhu než mý zimní
nicméně v létě mi "šípy" vzadu ujížděj a na předku rovnou nedotáčej takže přemejšlim za co je vyměnit, je to docela alchymie 

Mý současný letní sice drží celkem dobře, dokonce drží mnohem líp na sněhu než mý zimní

MG TF 135 04 Cool blue (Tiffany)
Také by mě zajímalo, jaké pneu by jste doporučili?
Návrat ke kořenům vlákna
...připomínám, že řešíme pneu pro MGF/TF, tak prosím neplevelit jinými modely
Kopie části textu mého dávného příspěvku:
Trochu to usměrním, RWD a zvlášť s motorem uprostřed má na pneu hodně jiné nároky a téměř nikdy se použitelné pneu neprotnou s FWD auty.
Pneu fungující na RWD fungují i na FWD, ale opačně to prostě málokdy platí. Co vyhoví, nebo výborně funguje na předokole, zadokola většinou nezchroupne...
Předesílám, že pro zjednodušení shánění pneu používám P i Z rozměr 195/50/15 a životnost s hlučností v mém hodnocení nehrají roli. Od pneu čekám maximální přilnavost, čitelnost, pozitivní vliv na řízení.
Aktuální žebříček 2018/19:
Žebříček pneu pro denní provoz se zásadním důrazem na chování na vodě :
1 - Kleber Hydraxer 205/50 R15
Dobrá a vyrovnaná. Pohodlná. Čitelná. Dnes už letitý model, hledám náhradu.
2 - Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 205/50 R15
Řadím ji sem, ale je vhodná i na svezení vedle Federalů, pokud se smířím s menší adhezí.
3 - Kumho Ecsta SPT KU31 205/50 R15
Podobná jako Hydraxer, ale v některých detailecj slabší.
4 - Infinity INF05 215/40 R16
Kdysi jsem si tuhle značku koupil....bylo to dobré, ale průser, jakmile silnice zvhla. Po 10 letech se vlastnosti u této značky nezměnily - nebrat.
5 - HANKOOK K120 VENTUS V12 EVO2
Vypadalo to dobře, vyrovnaně, čitelně, na předku gumovější řízení. Problém přišel na zadku. Vlaje to a je to o hubu. Škoda.
6 - Goodyear Excellence 215/40 R16
Zatím čekají na provoz. Koupeny s autem.
7 - Goodyear EfficientGrip Performance 195/55 R15
Zatím čekají na provoz. Koupeny s koly.
Žebříček pneu pro blbnutí s důrazem na ahezi za sucha...
1 - Federal - 595 RS-R 205/50 R15
Vyrovnaná ve všech oblastech, funguje slušně od studena a přehřát, aby začala vadnout se mi nepodařilo.
2 - Toyo R1R 195/50 R15
Zastudena slabší, pásmo, kdy funguje je poměrně úzké, a snadno, s rychlým přechodem se přehřeje a klouže.
Žebříček pneu pro zimní provoz ......
1 - Goodyear Ultragrip Performance GEN-1 195/50 R15
Díky vzorku zadek trochu povlává, ale nic tragického.
Sucho: slušné.
Mokro: na vlhku, nebo oslizlu při zatáčení klouznou, ale čitelně. Brzdy dobré.
Břečka: výborné ( to samé i voda)
Sníh: Dobré brzdy, ale slabší záběr..

Kopie části textu mého dávného příspěvku:
Trochu to usměrním, RWD a zvlášť s motorem uprostřed má na pneu hodně jiné nároky a téměř nikdy se použitelné pneu neprotnou s FWD auty.
Pneu fungující na RWD fungují i na FWD, ale opačně to prostě málokdy platí. Co vyhoví, nebo výborně funguje na předokole, zadokola většinou nezchroupne...
Předesílám, že pro zjednodušení shánění pneu používám P i Z rozměr 195/50/15 a životnost s hlučností v mém hodnocení nehrají roli. Od pneu čekám maximální přilnavost, čitelnost, pozitivní vliv na řízení.
Aktuální žebříček 2018/19:
Žebříček pneu pro denní provoz se zásadním důrazem na chování na vodě :
1 - Kleber Hydraxer 205/50 R15
Dobrá a vyrovnaná. Pohodlná. Čitelná. Dnes už letitý model, hledám náhradu.
2 - Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 205/50 R15
Řadím ji sem, ale je vhodná i na svezení vedle Federalů, pokud se smířím s menší adhezí.
3 - Kumho Ecsta SPT KU31 205/50 R15
Podobná jako Hydraxer, ale v některých detailecj slabší.
4 - Infinity INF05 215/40 R16
Kdysi jsem si tuhle značku koupil....bylo to dobré, ale průser, jakmile silnice zvhla. Po 10 letech se vlastnosti u této značky nezměnily - nebrat.
5 - HANKOOK K120 VENTUS V12 EVO2
Vypadalo to dobře, vyrovnaně, čitelně, na předku gumovější řízení. Problém přišel na zadku. Vlaje to a je to o hubu. Škoda.
6 - Goodyear Excellence 215/40 R16
Zatím čekají na provoz. Koupeny s autem.
7 - Goodyear EfficientGrip Performance 195/55 R15
Zatím čekají na provoz. Koupeny s koly.
Žebříček pneu pro blbnutí s důrazem na ahezi za sucha...
1 - Federal - 595 RS-R 205/50 R15
Vyrovnaná ve všech oblastech, funguje slušně od studena a přehřát, aby začala vadnout se mi nepodařilo.
2 - Toyo R1R 195/50 R15
Zastudena slabší, pásmo, kdy funguje je poměrně úzké, a snadno, s rychlým přechodem se přehřeje a klouže.
Žebříček pneu pro zimní provoz ......
1 - Goodyear Ultragrip Performance GEN-1 195/50 R15
Díky vzorku zadek trochu povlává, ale nic tragického.
Sucho: slušné.
Mokro: na vlhku, nebo oslizlu při zatáčení klouznou, ale čitelně. Brzdy dobré.
Břečka: výborné ( to samé i voda)
Sníh: Dobré brzdy, ale slabší záběr..
MGF, Tourer, RR P38,R75, MGF Trophy, Rover 200 BRM, Rover 827 Coupe, 827 Sedan, Elise S1, XK8 , Škoda Felicia(60´), 1000(64) + 1100(67)MB, 110R(70,71,72,78,80), Garde(83), W353(67,73)...prostě mě to baví.
Díky Karle!
Když dám na zadek ty Federaly 595 RS-R 205/50 R15 co k tomu na předek?
Většinou jezdím za sucha a užívám si
Když dám na zadek ty Federaly 595 RS-R 205/50 R15 co k tomu na předek?
Většinou jezdím za sucha a užívám si

Našel jsem stránku se supr tabulkou a popisem chování přímo na TF, je tam k nalezení i na F, může pomoct
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyres_For/MG/MGTF.htm

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyres_For/MG/MGTF.htm
MG TF 135 04 Cool blue (Tiffany)
Vidíš... stránky znám, ale že je to tam vlastně rozpadlé i po autech, tam jsem nikdy nezabrouzdal. Já vybírám pneu na ZRo, chci nějaké UHP a půjdu asi do Michelinu Pilot Sport 4. Měl jsem je na ZTT a byly fenomenální, tak je chci zkusit i na ZRu. Na e(T)Fku s nimi nemá někdo zkušenost?
Jsem ten Michelin v mém rozměru vůbec nenasel. .....
Diky moc Karle, premyslim, ze si dam na vsechny 4 tyto Kleber Hydraxer 205/50 R16. Muze byt?
Sice s křížkem po funuse, ale Klebry určitě ano......bohužel tenhle model se už nevyrábí...
-
Minulý týden jsem zkoušel přední a zadní pneu šířky 215 a jsem spokojený. Nedotáčivost se posunula dál. (nejsem odborník a je mi 65).
https://youtu.be/3rAGztlqINc
https://youtu.be/3rAGztlqINc
Karel Jihlava
MG TF 135
MG TF 135