prosím o radu, asi už se tu něco podobnýho řešilo. Po 3 letech a cca 15 tkm bezproblémového provozu mě začal zlobit ukazatel teploty vody. Při pomalé jízdě s nízkými otáčkami nebo popojíždění městem začne teplota pomalu stoupat ke ¾ ukazatele, kde se zastaví a po chvilce většinou rychle padne dolů k normálu (lehce pod ½). Ventilátor vepředu spíná, ale topení při zvýšené teplotě vody netopí – začne topit, až když ručička teploty padne k normálu. Koukal jsem, že expanzka se při tomhle jevu plní vodou skoro až po okraj a víčko začne i lehce odfukovat, od motoru jde fakt hic, spíná i zadní větrák (z toho usuzuji, že budík teploty na přístrojovce ukazuje realitu a motor se lokálně přehřívá...). Při jízdě ustáleným tempem nebo i svižné jízdě v otáčkách stylem brzda/plyn se nic neděje, takže doufám, že projev fouklýho těsnění to není (měněno cca 20tkm zpátky za MLS/vícevrstvé). Po dojetí a vychladnutí si expanzka jen lehce odfoukne, ale žádné drama. Opticky ve vodě nikde žádný kal není, voda se nemísí s olejem ani naopak.
Takže...čím to může být? Víčko expanzky, vadný/zanesený termostat, zanesené hadice chlazení (přepad z hlavy), zarostlý chladič, zavzdušněný chladicí okruh, ulomené lopatky na pumpě....? Půjdu na to vylučovací metodou krok po kroku, ale budu rád za jakékoliv postřehy. Měnit termostat se mi třeba úplně nechce

Btw.: To samé mi začalo dělat i ZR 160 – 2 roky ježdění po okruzích bez ztráty kytičky a při „důchodcovským“ ježdění začalo zlobit. Těsnění je tu dělané 40 tkm nazpět. Ale primárně mě to trápí v TF, to je pro mě srdcovka. Nicméně termostat bych cvičně zkusil rozebrat nejprve na ZR, kde je lepší přístup...
Syky