Péče o látkovou střechu / údržba interiéru

cembry

Péče o látkovou střechu / údržba interiéru

Příspěvek od cembry » úte led 08, 2013 11:58

Protože bylo na konci roku u nás rozumný počasí, vrátilo se auto z dílny opět do garáže a čekám na jaro. Nerad bych podcenil přípravu na sezonu a přemýšlím proto ve volném čase o vhodné impregnaci látkové střechy, případně i nějaký ošetření pro kožený sedačky a zbytek interiéru - až na to v létě bude svítit slunce, mohlo by být zbytečně pozdě.
U střechy předpokládám nejprve její šetrné vyčistění a následném naimpregnování, u interiéru nemám ani velkou představu o vhodném postupu. Podělíte se o tipy a triky jak na údržbu výše zmíněného, jaké přípravky a jakým způsobem použít a vůbec jak udělat autu v tomhle směru nejlíp a neublížit?

Zároveň otázka, možná vhodná na další téma, nicméně úzce související:
V létě počítám výjimečně s parkováním mimo garáž, v hustě zalesněné lokalitě. Z těch stromů padá strašně moc svinstva a navíc jsou tam ptáci... a z nich taky občas něco vypadne. :)
Rád bych proto pořídil plachtu na auto. Myslím, že asi nemusí být naprosto vodotěsná, spíš by to asi mělo "dýchat". Plachta na dosud používané auto je vodotěsná, ale po horkém dni se pod ni kondenzuje vlhkost a to se mi moc nelíbí. Kromě toho je skoro o metr delší, než potřebuju na MGF. Zároveň bych ji využil i v garáži na zakrytí auta po dobu delšího nepoužívání. Doporučíte prosím někdo slušnou plachtu za rozumnou cenu?
MGF 1.8 (na léto)Obrázek
Honda Civic VIII 4D 1.8 I-VTEC (když se nedá jet bez střechy)Obrázek

Pítrs

Re: Péče o látkovou střechu / údržba interiéru

Příspěvek od Pítrs » úte led 08, 2013 14:36

Zdravím.
Plachtu rovnou přeskočím, protože jsem to nikdy neřešil, osobně bych to na auto nedával a když ano, tak něco na bázi prostěradla.
Se střechou taky neporadím, nemám otevřený vůz.
Triky na ošetření interiéru nejsou žádné, jen jednoduchá praxe.
Na kůži:
- patřičné čistidlo a impregnace
Kůži v autě nemám, spíš jsem čistil např. koženou bundu, sedadla u motocyklu, boty....
Čistou vodou, mýdlem, případně nějakým čistidlem na kůži. Chce to prostudovat.
Na téma impregnace se tu již vyskytly nějaké názory jako prasečí sádlo a tak...
To bych tam rozhodně nedával, páč by se to mohlo časem rozkládat (i když taktéž užívaný postup).
TIP:
Mám doma na kůži takový specielní vosk, balzám nebo mast, či co to je....aplikuju tak 2x ročně, nechám zaschnout.
Zkušenosti dobré.
Prodejce: http://www.jmarcel.cz/

Na textil a koberce, potah podlahy:
Obecně řečeno - použít čistič interiérů, rozkartáčovat a vysát. Nikdy jsem to nedělal, na některé povrchy bych byl opatrný a raději vyhledal někoho, kdo má ten spec. tepovač a zabývá se tím. Koberečky jsem rovnou vyhodil ven, opláchl ve vaně a vyčistil pracím práškem.

Na ostatní povrchy, palubku, dveře, atd..:
Použít taktéž čistič interiérů, bývají to většinou ty samé přípravky.
TIP:
Mám Autoglym Interior Cleaner, je to v podstatě takový saponát.
http://shop.autoglym.com/interior-cleaning
http://www.detailingshop.cz/interier/95 ... 500ml.html
Nastříkat na povrch, na vlhkou hadru a rozetřít.
Poté setřít vlhkým hadříkem. Ideální je mikrovlákno.

Na povrchové ošetření mám ValetPro Talos.
A fantastické zkušenosti s ním.
http://www.detailingshop.cz/plastove-a- ... 500ml.html
(dá se to sehnat i z Anglie přes E-shop, je to tam i o něco levnější, ale poštovné zase něco stojí).
Údajně se dá použít na gumu a kůži, nezkoušel jsem.
Na jaře to zkusím na boky pneu, uvidíme.
Na plastech okamžité oživení bez nutnosti povrch složitě připravovat. Ochrana proti UV záření.
Výdrž udávají tak 2 měsice, mně plasty v motorovém prostoru vydržely pěkné asi půl roku (pravda, práší se tam), pak stačí očistit a opět aplikovat.
Aplikaci provádím kouskem molitanové houby.

P.S. Pořádná práce na interiéru trvá zhruba 2-3 hodiny, někdy i celý den, podle toho, kolik energie do toho vložím....v závislosti na množství špíny a velikosti interiéru....
Rover 75 1.8L Turbo sedan 2004
Tento automobil byl: 72 453. ve výrobním pořadí, z celkového počtu 112 381 ks, 752. 1.8 T Connoisseur z celkového počtu 2 392 ks, 1 003. v barvě laku Odyssey Blue (kód: JGA) z celkového počtu 2 856 ks.

Alfa Romeo 147, 1.6 L Twinspark 105 KS

kptHergot

Příspěvek od kptHergot » úte led 08, 2013 17:44

je to především o tom, kolik času a peněz do toho je člověk ochoten investovat - čím více dáš tím lépe auto vypadá . . . ano, i za hodinu dosáhneš nějakého výsledku, ale je to sakra rozdíl když mu věnuješ hodin 30 ;) ale pak už to stačí jen tak trochu oprášit . . . hodně se dá toho nastudovat na www.detailing.cz . . . já bych rád na střechu použil http://www.detailingshop.cz/strechy-kab ... t-set.html, ale třeba RomanMg si pochvaluje i tohle http://www.detailingshop.cz/strechy-kab ... e-kit.html, je fakt, že tu střechu až tak často neužijem car::
hadraplán MGF 1.8 VVC
Rover 75 2.0 V6 - v péči když je nemocná

KDB

Příspěvek od KDB » úte led 08, 2013 19:16

Na střechu jsem použil : http://www.vseprookna.cz/eshop/Nanoimpr ... 00-ml.html
Zatím to vypadá dobře, střecha chytla o něco sytější odstín a voda se látky bojí stejně, jako když máš navoskovaný lak.
MGF, Tourer, RR P38,R75, MGF Trophy, Rover 200 BRM, Rover 827 Coupe, 827 Sedan, Elise S1, XK8 , Škoda Felicia(60´), 1000(64) + 1100(67)MB, 110R(70,71,72,78,80), Garde(83), W353(67,73)...prostě mě to baví.

KDB

Příspěvek od KDB » úte led 08, 2013 19:36

Na kůži jsem si pořídil toto:

na vyčištění - Gliptone Liquid Leather Intensive Leather Cleaner 250ml 269 Kč
na "výživu" - Gliptone Liquid Leather Conditioner 250ml 339 Kč
na ochranu a "uzavření" - Colourlock Leder Versiegelung ochrana kůže 30ml
Udělal jsem tím (asi poprvé za 240000km) přední sedačky v Rangi a jsou jako nové, zadní teď vypadají vedle nich jako šmudly šmudlovatý :mrgreen:
Elephant tuk na kůži 15ml 189 Kč - tohle dokáže výrazně změkčit ztvrdlou kůži.4

Vybíral jsem ověřené prostředky, protože nechci riskovat poškození kůže, což se někdy hypermarketovými prostředky stává.

Na látkové čalounění používám Vanish : http://cistici-prostredky-koberce-calou ... cni-1-5-l/
MGF, Tourer, RR P38,R75, MGF Trophy, Rover 200 BRM, Rover 827 Coupe, 827 Sedan, Elise S1, XK8 , Škoda Felicia(60´), 1000(64) + 1100(67)MB, 110R(70,71,72,78,80), Garde(83), W353(67,73)...prostě mě to baví.

Greywolf

Příspěvek od Greywolf » úte led 08, 2013 20:02

Čaute chlapi,
začnu od začátku, tedy:

plachta,, koupil jsem plachtu, kterou používám do garáže, (je tam plynový kotel, prach), doporučuji plachtu lehkou dole s gumou, která stahne plachtu kolem kol. Výhoda: nedojde k odření laku je vzdušná a jen tak ji nevezme vítr, nevýhodou je, že nemá stoprocentní odolnost proti dešti, tj. že za pár hodin promokne. (zkoušel jsem ji i venku ) Ale zase rychle vyschne a je prodyšná takže pod ní nekondenzuje voda, našel jsem krabici, ALPIN Vollgarage, při koupi šáhni na materiál a je to celkem jemná látka připomínající padákové hedvábí.

Střecha.. nevěděl jsem toho kolem udržby střechy moc a tak rada od čalouníka odzkoušená v praxi. Odstranit mechanicky nečistoty, kartáč + lux, velmi důkladně luxovat, přetřít mokrým hadrem, a znovu luxovat. Když je čistá buď specielní přípravky, ale s tím je dost komplikovaná práce a cena je leckdy astronomická a neodpovídá užitkovým vlastnostem ( a taky co vybrat,, je toho všude mrtě, drahý jak obraz od Brožíka a jeden neví co opravdu funguje ) a nebo použít impregnaci na textil ve spreji. To se nechá koupit v každém obchodu se portovními potřebami, cca 300, výhody jsou jednoduchá aplikace a celkem to vydrží. Použil jsem to a když stříkneš vodu na střechu udělá kuličky a letí pryč, stačí sklepnout a je střecha suchá, zaroveň se tak nezapráší.
Zároveň existuje způsob jak opravit praskliny a trhlinky - lepidlo na neopren - páska zvrchu střechy podrží trhlinu a zespod se nanese lepidlo a nechá zatuhnout, sundá se páska a není nic vidět - filmový návod v angl. je na Youtube,, chvilku hledat: Car Soft Top / Convertible Roof Repair a najdeš, šikovný a funkční, určitě podlepím spoje v šití. Není potřeba překlad do češtiny, pochopí každý. Lepidlo Stormsure -
http://www.youtube.com/watch?v=Dozd_sDlbtc
snad bude fungovat odkaz.

koberečky a vnitřní koberce, lux perfektně, suchá pěna a zase lux, existují na to specielní suché pěny i ve spreji, já používám MA FRA Flash,, drogerie a nebo nějaká prodejna s autokosmetikou, stejně tak i palubka a plastové díly, kosmetika Mafra, Coyote, jen nic co obsahuje silikon !! Na kůži používám kombinaci čistidla a impregnace, koupil jsem to v obchodě s autokosmetikou, MA FRA Pulimax, přípravky doporučí každy slušný prodavač, nebo drogerie .. raději mám mechanický rozprašovač, nelítá to všude a nezacintám všechno kolem sedaček.

Takže asi tak to co používám, nejjvíc mi vyhovují přípravky od MA FRA, opravdu se nechá koupit vše od čističe na disky kol, impregnace na pneumatiky, šampony a vosky na kastli,, atd. a jsem s tím dost spokojenej.

čus Greywolf

cembry

Příspěvek od cembry » stř led 09, 2013 8:00

Teda pánové, doufal jsem, že se někdo k tématu vyjádří, ale že to bude takhle detailně a v tak velkým počtu, to teda mě ani ve snu nenapadlo. Díky!

Co se týká plachty, přemýšlel jsem třeba konkrétně o tomhle:
http://www.ebay.de/itm/Car-Cover-fur-MG ... 2651wt_818

nebo

http://www.ebay.de/itm/MG-MGF-Water-Res ... 1299wt_818
MGF 1.8 (na léto)Obrázek

Greywolf

Příspěvek od Greywolf » stř led 09, 2013 15:30

to Cembry,

šel bych do tý první, za 36 éček, hodně je podobná tomu co mám, ta druhá je určitě tužší a pevnější, ale měl bych strach o lak.
G.

Pítrs

Příspěvek od Pítrs » stř led 09, 2013 15:50

Zdravím.
Lak se vždycky jakýmkoliv krytem poškrábe.
Musel by být úplně čistý a ten kryt taky, což v běžném provozu nejde.
Jako jediné řešení vidím navoskování syntetikou a odpad z ptáků zavčas odstraňovat.

A když už plachtu, tak teda co nejlehčí.
Rover 75 1.8L Turbo sedan 2004
Tento automobil byl: 72 453. ve výrobním pořadí, z celkového počtu 112 381 ks, 752. 1.8 T Connoisseur z celkového počtu 2 392 ks, 1 003. v barvě laku Odyssey Blue (kód: JGA) z celkového počtu 2 856 ks.

Alfa Romeo 147, 1.6 L Twinspark 105 KS

cembry

Příspěvek od cembry » stř led 09, 2013 18:15

Pítrs píše:Zdravím.
Lak se vždycky jakýmkoliv krytem poškrábe.
Musel by být úplně čistý a ten kryt taky, což v běžném provozu nejde.
Jako jediné řešení vidím navoskování syntetikou a odpad z ptáků zavčas odstraňovat.

A když už plachtu, tak teda co nejlehčí.
Souhlasím. Ale nějakej úkryt tam asi potřebuju. Kdybys viděl, co všecko z těch stromů padá...

Zaparkuj na pár dni v lipovým háji a uvidíš :)
MGF 1.8 (na léto)Obrázek

Dieter Bonrath

Příspěvek od Dieter Bonrath » pát led 11, 2013 21:43

Já dávám pod plachtu ještě bavlěný potah, kterým mám ušitý přesně na auto, přesto lepší vollit parkování bez nutnosti plachty.
Plnění hydragasu profesionální plnící stanicí včetně odsátí původní degradované kapaliny, poradenství při koupi MGF/TF (diagnostika, měření laku, komplexní prohlídky), nové plachty pro stažené střechy, výroba snižovacích čepů pro MGF atd. Praha - Beroun - Plzeň 720 343 775

Austin
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Austin » pát led 11, 2013 22:58

Spoustu věcí mají na autodoplnky.cz kupodivu se tam dají koupit i kvalitní věci.

no a forum http://www.detailingclub.cz/
Austin Allegro 1.5 MKII 76, Austin Princess 2.0 OHC MKI 76, Rover 200 CVT 1.6 Twincam 99, Mini Cooper 1.3 97

roman_mg

Příspěvek od roman_mg » pon led 14, 2013 2:45

MGF 1.8 VVC; Jaguar S-type 4.2L; Rover 75 1.8/88 kW; Daimler X350 4.2L LWB SC; Jaguar XJS V12 5.3L Hess&Eisenhardt

thomas

Příspěvek od thomas » pon led 14, 2013 23:42

:D
Rover214,Rover220sdi,Rover45/1.6 New version,Rover75 1.8, MG-ZS 2.0iDT,Rover 75 8/2004 Cdti, Rover25, Renault RX4, kdykoliv mam přiležitost S- Type 4.2L V8 made by Roman_MG, Jaguar X- Type 2.5 L AWD Estate , Honda CR-V, Volkswagen Passat :-)

cembry

Příspěvek od cembry » úte led 15, 2013 8:08

Přesně něco takovýho se mi bude hodit na převážení v kufru MGF :D
Díky za tip!
MGF 1.8 (na léto)Obrázek

Odpovědět