Na mém MG prochází vývojem v podstatě kontinuálně, zvlášť intenzivně v posledním měsíci - nikoliv kvůli tetlu, ale díky zapůjčené diagnostice

Sem směřuje první otázka - je tady někdo, kdo má načtené sktutečné teploty a jejich průběh z ŘJ ?
Evoluce chlazení:
1) demontáž původního termostatu, origo domeček s 88° termostatem vpředu před chladičem s propojkou do vývodu z chladiče.
O něco delší ohřev ( o cca 1-2km), jinak vše stejné.
2) přidán výměník voda/olej . umístěn na konec kovového vedení z chladiče o motoru - cílem bylo max. ochlazení oleje. Ve všech režimech to bylo lepší, jen v případě velkého zatížení oleje začala lezt i voda nahoru . Bylo to jen případě závodů v Mýtě, nebo několika km na III. st v 6-7,000ot.
Při běžném režimu držel olej ve vaně (čidle na filtru) cca teplotu vody s kolísáním 2-3°
3) po napíchnutí se na ŘJ (pravda bylo 30-35st. tepla) jsem zjistil, že voda se pohybuje 93-95st. a při svižnější jízdě jsem kolem 100° ( olej to samé) a hozně pomalu se to chladí.
První bylo přemístění výměníku na výtok z motoru - to ulevilo vodě, sundalo teplotu o 2-3°.
Udělal jsem za stejných podmínek test s R75, která s původní koncepcí držela 82-83°.Toto jsem vzal jako referenční.
4)Proběhla výměna termostatu postupně za 82° (Gates) - teplota spadla jen na 87°, až výměna za 77°přinesla provozní teplotu kole 84° - to vše ale při volné jízdě při 3000ot na 5st. Problém vypadal jinde. Chladič.
5) Chladič u MG je citelně menší, pravděpodobně je počítáno s velkým objemem vody v soustavě. Já jsem mu to neulehčil, když jsem otočil poměr chladné/teplé vody. Začal jsem řešit výrobu výkonnějšího, protože moje MG dostalo nový těsně před mou koupí, a pořád vypadal dobře. Protože toto ale bylo na delší lokte a já chtěl laborovat, dokud je saharské počasí, koupil jsem standartní chladič nový. Už při hledání nového jsem zjistil, že většina chladičů má hloubku 24mm. Můj starý 17-18mm.
Teplota s novým chladičem se držela 81-83° (77°term.) a i při zátěži nešla přes 95°.
6) Zvětšil jsem množství ochlazené vody přesunutím propojky termostatu dozadu k motoru na konec kovového vedení.
Výsledkem byla větší chladicí rezerva.
7)Při ochlazení počasí na 15° se teplota drží 80-81, vyleze max. na 85-6°při zátěži, a při určitých režimech ale padá až 73-4°, což se mi nelíbí.
U R75 je voda 79-81, olej 79°.
Aby to nebylo fádní, u jiného MG F (původní stav 104tis. km, MPi, chladič původní, ohnilé voštiny), drží voda 91° +/- 0,5°a nepřeleze 94°, ať se snažím jak chci.
Proto moje otázka, jestli někdo nemá ještě další hodnoty, jak vypadají teploty v reálu....?

9) Zpět termostat 82° Gates, teplota 85-86°, kolísání až k 80°
9) Zpět termostat 88° Waxstat (asi origo továrna) - voda 91+/- 0,5, kolísání k 88°
Tady jsem skončil dnes dopoledne.
V podstatě řeším dvě otázky:
a) kolik výrobce uvažoval provozní hodnotu na čidle z výstupu hlavy ?
b) nakolik je kolísání ovlivněno stavem/kvalitou termostatu a kolik jeho umístěním + použitím/nepoužitím PRT termostatu...?
A poznámka na konec - PRT termostat je na 82°.....
Teď končím, a jdu se provětrat...

Berte to jako volnou diskuzi na dané téma, samozřejmě s přesahem k ostatním aplikacím K-serie.....