Tak jsem se včera pustil do výměny té vodní pumpy.....
No, jsem tak na to chvilku koukal, jestli se mi do toho vůbec chce, protože ty šroubky pumpy jsou tedy hodně blbě přístupný a navíc já jsem nechtěl oddělávat dolní řemenice. Ale nakonec jsem se do toho pustil a skoro bych řekl, že výměna vodní pumpy bez rozdělání spodku rozvodů se dostala na vrchol "lakatoš" žebříčku

Hlavně ten spodní šroubek mezi pumpou a servočerpadlem je chuťka. Ve finále jsem na něm asi poprvé opravdu docenil kloubový nástavec na golu, protože bez něho tam prostě "očko nenasadíš".
Původní pumpa byla SKF. Ale při protočení je taková zadrhnutá a uvrzaná. Gumové těsnění v ní bylo dost slehlé, tak jestli to neproteklo třeba i přes něj... nevím. Nová Meyle pumpa měla sice v krabici dvoje nové těsnění, ale tedy musím říct, že ta celkem tenká gumička ve mě moc důvěry nevzbuzuje.
Každopádně jsem to poskládal, kupodivu vrátit tam šroubky bylo snazší, než to rozebrat. Bohužel se mi ale povedl jeden fail. Nemyslím si, že bych to nějak moc rval, ale ukroutil jsem ten spodní šroub sloužící jako distanční sloupek pro kryt rozvodů

.... člověku to nedá, ale on ten sloupek není z 8.8 oceli, jak ostatní šrouby, tak se musí dotáhnout asi fakt hodně zlehka. Asi se s ním ani tolik nepočítá v případě uchycení pumpy, protože čistě mechanicky tam moc velký význam nemá. Z toho důvodu nemám ani obavu, že ho tam prostě mít nebudu.
Rozvody jsem nastavil zpět tak, jak byly. Nalil asi tři litry kapaliny a vypadá to cajk. Jen se mi teď od rozvodů ozývá takový ne moc příjemný zvuk
No a když jsem to tak rozebíral a viděl ten rozvoďák, tak ano, jsem vůl, že jsem to rovnou nevyměnil i s rozvody

...... když já na tu spodní řemenici nerad sahám....