cca 133.300 km
Tento týden se toho událo opravdu hodně, tak to popíšu ve dvou částech.
Na čtvrtek bylo naplánováno, že si s Lenhamem uděláme krásný den a novou převodovku transplantujeme do Kupéčka. V pondělí jsem reportoval, že převodovku jsem měl slepenou a bylo potřeba ji již jen nastrojit. A to jsem si naplánoval na úterý večer po práci. Ale situace se trošku zkomplikovala...
V úterý večer jsem si tedy odskočil ke kamarádovi do garáže s odhadem hodinky, že na převodovku namontuji čidla, zalepím víčka, ořežu vytlačený silikon, převodovku stříknu Konkorem a připravím si věci k odvozu na hromadu. Tak jsem silikon ořezal, víčka zalepil a říkal si, že vyzkouším znovu jak jdou řadit rychlosti, jestli se točí jak mají. A jak jsem tak točil vstupní hřídelí sem tam, tak jsem si všiml takového škaredého klepání při změně směru. Jako kdyby byly na nějakých kolech vůle na zubech. Bylo mi jasné, že to úplně bez vůle nemohlo být, kor když v převodovce nebyl olej, ale tohle bylo jaksi příliš. Tedy využil jsem přítele na telefonu a o půl deváté se odhodlal zavolat J0hnymu o konzultaci. "Však coby mělo být špatně? Dal jsi tam zpět přece všechno tak, jak to tam původně bylo, ne? No to ano, jen diferenciál s věncem jsem dal ten z TIčka. Samozřejmě jsem spočítal zuby a počet seděl. No ale TIčko má přece jiný Final Drive převod... 3,9 ... a kurnik. ZRo má 3,9. Takže když tedy věnec má stejně zubů, tak muselo mít jiný počet to hnací kolečko. Tedy pak budou mít zuby asi jiný tvar a pak na sebe nesedí a proto to tak klepe. Takže.... neeeeeeeeeee?!?!?!? Ano! Musíš to rozdělat, protože jinak to bude dělat rachot a převodovka se rozsype. Ale je půl deváté večer a já to potřebuji mít už hotové připravené na pozítří

... Tak to pojmi taky jako závod a máš to za chvíli hotové

", pravil J0hny.
Byl jsem tak malinký kousek od infarktu. Pro jistotu jsem si na Rimmerech ověřil, že skutečně věnec i když má stejný počet zubů je jinak kódem jiný díl. No, co se dalo dělat.
Tááákže... převodovku rozloupnout. Naštěstí silikon to nijak extra nedržel. Bohužel asi půl hodiny jsem se mordoval s tou pitomou segerovkou, která drží jednu hřídel za ložisko v horní půlce převodovky a bez jejíž odjištění to nejde rozdělat. Když nejsou opačné kleště na segerovky, tak je na to potřeba mít tři ruce a ty já nějak pořád nemám. Tekly mi u toho nervy, pot, ale nakonec to nějak povolilo. Dál jsem musel povolit všechny šrouby uvnitř, vyházet ven hřídele s převody a nakonec i diferák s věncem. Z původního i tohoto diferáku jsem musel sundat věnce, což je 2x10 šroubů. Diferák jsem uchytil do svěráku z boku věnce, ale samozřejmě že se to z toho ožužlaného svěráku vysmekávalo. Trošku jsem se bál, že ty věnce budou mít jiný rozměr na dírách, ale naštěstí dobré. A když jsem dal věnce na sebe, tak skutečně ten, který patřil do nové převodovky, měl delší zuby.
Tedy všechno zas poskládat do kupy. Věnec na dif a šrouby na lepidlo a dotáhnout opět v tom pitomém svěráku (trošku se klepu, jestli jsem vůbec dotáhl všechny šrouby jak jsem byl z toho nedržícího svěráku vytočenej), šupnout dif do převodovky, převody, mechanismy, očistit od předchozího tmelu, nanést nový a sesadit půlky převodovky k sobě a sešroubovat.
Tento závod nakonec trval asi dvě hodiny, takže před jedenáctou jsem byl doma. Sic jsem moc nespal, protože jsem celou noc přemýšlel nad tím, kde jsem co zapomněl, ale na druhou stranu mnohem větší stres jsem měl z toho, když jsem si uvědomil, jak málo stačilo a já tu převodovku dal do auta. To by byl průůůůůůů*er...

Další večer (středa) už jsem tedy opravdu jen převodovku nastrojit a přichystal si věci k Lenhamovi. Taky jsem si sepsal celkem dlouhý seznam toho, co všechno s ním chci projít.
V osudový den (čtvrtek) ráno jsem tedy vyrazil směr Holešov, kde jsem se v Litepu zastavil nakoupit zbytek materiálu - levé gufero (vyměnili mi původní blbě objednané) a 3 litry oleje do převodovky. Sic mě tedy zaskočili, když přede mne postavili 3 flašky Millerova 10W40

Ale nakonec se opravdu prokázalo, že tam ten olej patří a byl za poloviční cenu, jak origo MTF94.
U Lenhama šlo všechno jak na drátku

Hodně jsme povídali, takže celá práce trvala asi trojnásobek času, ale snad to ničemu nevadilo. V první řadě jsme tedy vyhodili ven původní převodovku. To byla tak, kterou jsem tam kdysi dal komplet s motorem z VIčka a která měla urvaný jeden průchod pro šroub úchytu. S taťkou jsme kdysi vymysleli alternativní opravu, který vydržela na jedničku

Celkem na 99% jsem počítal s tím, že vyměním i spojku, která se mi zdála taková jalová, ale ukázalo se, že spojka MADE IN GREAT BRITAIN je v podstatě zánovní, tak aspoň jsem ušetřil, i když to znamenalo, že na charakteru spojky se nic nezmění. Nic pak už nebránilo tomu nasadit novou převodovku a vše okolo vrátit zpět. A samozřejmě do převodovky nalít olej, kterého tam vlezlo jen asi 2,1 litru (zřejmě něco ještě do sebe nabere diferenciál, tak to bude chtít časem překontrolovat).
Když už bylo auto v luftu, tak jsme pokoumali možné příčiny toho, proč má levé kolo takový odklon a vypadá to, že při nějaké historické bouračce to dostalo ťafku do levého podélného nosníku, který je mírně do vrtule a asi od toho je to i dál nějak hnuté.
Dále jsme vyměnili olej a filtr motoru.
Vyměnil jsem klíňák na servo čerpadlo.
Vyměnila se část hadice od topení do předního sojuzu, kde byla hadice už zkracovaná a rozpadlá.
Na horní hlavní hadici do chladiče vyměněna pružinová spona, která sákla.
Taky jsme překontrolovali, jestli vyznačené hladiny na měrce oleje odpovídají tomu, jak mají být. To proto, že motor je z eFka a tak někdo měrku upravil tak, aby mohla být i bez eFkové nálevky. A ten někdo si s tím dal práci a rysky udělal správně

Jak bylo vše hotové, tak po vyjetí z dílny se objevil ještě jeden problém. Zcela bezdůvodně se spustila sahara. Tak jsem měřili a měřili, až nakonec jsme jako příčinu detekovali špatné teplotní čidlo. Byla pravda, že poslední dobou jsem sledoval to, že po zastavení po cestě běžela nelogicky sahara. Někdy jo, někdy ne. Tedy čidlo mělo sem tam nálady (mimochodem včera jsem ho vyměnil doma, protože tenhle starý typ Lenham neměl na skladě).
Na závěr seance jsme ještě přehodili horní orezlé uložení na GMax předních pružinách z jiných, co jsem si dovezl sebou (o montáži více snad zítra

).
Poklábosili jsme, několikrát prolezli všechna MGB, co se tak různě nacházela okolo dílny

, zavolal domů, abych se přesvědčil o tom, že mám zakázáno si žabáčka koupit (jsem moc moc moc smutný

) a vydal jsem se na cestu s velkým očekáváním toho, jak se projeví absolvované úsilí.
Abych to shrnul. Domů jsem dojel. Auto zatáčelo. Auto jelo. Šlo řadit a spojka spojkovala. Olej nikde nevytekl a neozývaly se žádné škaredé zvuky.... Takže paráda

Ale takto (krom ukapávajícího oleje) auto fungovalo i před tím....
Oukej. Tak prvně - převodovka ze ZRa měla mít kratší 1.,2. a 5. převodový stupeň. A ano

Rozjezdy jsou mnohem agresivnější a hrabavější a z dvojky na trojku je větší skok, na který nejsem zvyklý a abych pravdu řekl, trošku ho nechápu a uvidím, jestli trojku časem taky nepokrátím, jestli bude čím. No a mezi 4. a 5. je celkem malý rozdíl, tedy pětka se výrazně zkrátila. Ale taky to konečně na pětku jede a když se přidá plyn, tak se autu chce zrychlovat. Ačkoli pětka pro mě není tak zásadní, protože to už je rychlost, ve které se s nikým srovnávat nepotřebuji. Jo, jede to pěkně, ale zas mi to zvýší spotřebu, takže jako vítězství to úplně nepovažuji. Zaměřoval jsem se spíš na první dvě rychlosti, které byly na 17" kolech původně moc dlouhé, ale na okruhu na 15" byly fajn tak nevím co bude teď... jestli se v Mýtě neuřadím k smrti.
Bod druhý - kvalita řazení. Nyní je perfektní a rozhodně už nejde o takovou kvedlačku, jak kdysi

Jsem spokojen.
A bod třetí - samosvorný diferenciál. Tak nikdy jsem auto s touto věcí neřídil, tak jsem věděl do čeho jdu jen teoreticky. Při běžné nesportovní a nedynamické jízdě to nejde nijak poznat. Ano, při prudkém startu z křižovatky s odbočením to cukne volantem, ale beru to tak, že je potřeba se naučit trošku jinak pracovat s plynem při akceleraci v oblouku. Nicméně už se mi podařilo párkrát projet zatáčky, kde jinak auto bylo s plynem nedotáčivé, způsobem, že místo nedotáčivosti mě předek hezky vtáhl do vnitřku zatáčky a já juknul radostí z toho, jak jsem "popřel" fyziku

Nicméně chce to se s tím naučit. A zase na druhou stranu je znát, že je to civilní samosvor. Žádná brutalita se nekoná, což je dobře u auta, s kterým jezdím i do práce, ale na druhou stranu okusil jsem a už teď mě zajímá jaké by to bylo s lamelovým diferákem

Jo a je pravda, že to má i jedno negativum...... Trošku se bojím, že budu muset častěji kupovat nové pneumatiky

.... ale to asi i kvůli tomu, o čem se rozepíšu příště
Jo a tímto samozřejmě ještě jednou děkuji Lehnamovi za krásný den. Snad ho taky potěšilo, že mohl být součástí tak velkého kroku pro lidstvo

- "Létající Čestmír...."

- Převodovka připravena k transplantaci.

- Pane Torsene, děkuji! ;-)

- A je to tam.

- Zdravím kolegu (Timmy??).