Úvodem:
Minulou sobotu u mně proběhlo celodenní detailingové školení, které jsem si dohodl na ds fóru (v podstatě mi bylo nabídnuto jedním tamním detailerem - Joshiki).
Tím prvotním impulsem, na základě něhož jsem se tímto vůbec začal zaobírat je založení tohoto tématu Pítrsem a jeho ukázka na letošním Otvíráku. No a protože poslední dobou do všeho jdu tak nějak po hlavě, začal jsem nejdřív studovat teorii, během dvou měsíců nakoupil přípravky, "hadříky", štětečky, ... pěkná dovolená by za to byla. Při nákupu jsem se dost inspiroval Pítrsem, částečně ds fórem a shopem a konzultoval jsem to i s Joshikim.
Nutno podotknout, že moje představy byly z velké části mylné, časově určitě, postup se zhruba shodoval s vyčtenými informacemi, nicméně přesné postupy, fígle, chování jednotlivých přípravků, jejich nutné ředění, to jak správně leštit, kolik nanést vosku, co vše olepit, atd. by se těžko zjišťovali pouze z teorie. Dají, ale znamená to zkoušení, porovnávání, filtrování informací (ne vše co se kde píše je pravda, spousta videí je nevypovídajících, protože stav laku není vždy takový, jako ten náš).
Je sobota 10:30 dopoledne
Předmytí:
Celkový oplach wapkou - LIDL Parkside
Disky a pneumatiky - Valetpro Bilberry Safe Wheel Cleaner (koncentrát 1:3), štětec, kartáč (měl by mít tvrdší chlupy), oplach wapkou
Mezery u lišt, prostor mezi dveřmi, odtokové části, ... - Valetpro Citrus Pre Wash (koncentrát 1:6), štětec, voda v rozprašovači pro oplach
1. Mytí:
Dvoukýblová metoda - COYOTE autošampon (ředění 50ml na 10L teplé vody), použit sice pH neutrální, nicméně levnější šampon vez vosku, DJ rukavice z ovčí vlny
Oplach wapkou
Osušení KIK utěrkou - zhruba, aby se zbytečně neředily další čističe
Čištění:
ValetPro Citrus Tar & Glue Remover - odstraňovač asfaltu a lepidel sundal zbytky z oboustranky pod RZ, asfalt z exponovaných míst, pozůstatky z "prasečiny" toho, kdo mi stříkal spodek a dutiny (přitom opatlal půl blatníku)
Carpro IronX - čistič polétavé rzi, celoplošně rozprašovačem
Oplach wapkou
Detailing Clay + Dodo Juice Born Slippy Clay Lubricant Refill - celá plocha vyčištěna clayem
2. Mytí
Dvoukýblová metoda - Autoglym Bodywork Shampoo Conditioner (ředění 20ml na 10L teplé vody) - tentokrát s voskem, pro jednodušší sušení
Oplach wapkou
Přesun auta do garáže a sušení
Sušící ručník Standard 60x90 cm , to jsme podpořili ještě detailerem, aby odvedl maximum vody z povrchu
Leštění:
Nasvícení kapoty, teorie do leštění, praktická ukázka.
Valetpro Classic Paint Cleanser + rotační lěštička, unašeč 125mm, kotouč 3M žlutý 150mm
Utěrka dlouhosrstá z KIKu.
V době, kdy jsem se věnoval kapotě mi zatím Joshiki vyleštil druhou leštičkou zadní světla a dva disky.
Voskování:
Collinite Super Doublecoat Auto Wax 476s - nanesení první vrstvy vosku na kapotu
utěrky KIK, pěnový aplikátor
Je sobota 18:00 (dnes končím) a pomalu se loučíme, pro dnešek finish a jde se na grilovačku a pivko.
Je neděle 9:00
Pokračování v leštění a voskování. Ještě zbývá jeden bok od lišty dolů.
Je neděle 19:00 (dnes končím)
Je pondělí 16:00
Pokračování v leštění a voskování. Dokončena kompletní 1. vrstva vosku, , utěrky KIK, pěnový aplikátor
Je pondělí 20:00 (dnes končím)
Je úterý 16:00
Collinite Super Doublecoat Auto Wax 476s - nanesení druhhé vrstvy vosku, utěrky KIK, pěnový aplikátor
Ošetření ext. plastů
ValetPro Classic Protectant - pěnový aplikátor
Je úterý 18:00 (konec akce)
Strávený čas možná vypadá hrozivě, ale mytí trvalo hodně dlouho, bylo prováděno s maximální pečlivostí a ohleduplností. Jako ostatně i leštění, které jsem strojně dělal poprvé, tak jsem nechtěl nic podcenit. Voskování je už jen taková třešínka na dortu, která jde poměrně rychle.
Stále se považuji v tomto oboru za amatéra!!!