Během poslední zimy se mi přestaly otevírat TROJE ! dveře během dvou dní použitím vnější kliky. Na vině byl pokaždé tento drobný díl, který se někdo rozhodl vyrobit z plastu.( na fotce je č. 1 - již kovová náhrada )Zase na druhou stranu i tak vydržel 18 let. Začalo to potížemi s otevíráním dveří, napřed byl v ruce "cítit divný pocit" během braní za kliku, poté otevření až na několikátý pokus vedoucí k .... ničemu

Takže:
1. sundat tapecírunk a opatrně odchlípnout pěnovou výplň
2.v levé části dvěří je potřeba odpojit táhlo vedoucí z kliky do zámku. Je to v takovém bílém plastovém otevíracím uložení - šroubovákem otevřít a vycvaknout táhlo 3. Je potřeba sundat malý chromový díl vnější kliky .
Aby jste tohle mohli bez poškození sundat, je potřeba se podívat baterkou do vnitřku dveří a najít "závlačku", která to zevnitř drží.
Je sice špatně vidět, ale je tam. S použitím větší dávky citu šroubovákem posunout tuto "závlačku" - jde to dost blbě, člověk skoro nepozná co se tam děje. Poté se dá vnější díl sundat.
4. Poté co sundáte malý kousek chromu, zatáhnětě za vnější kliku a pohybem do strany jí vysunete ven. 5. Pak na vás vykoukne jeden torx. Druhý je pod gumovým těsněním. 6. Po povolení je možné vyndat vnitřní díl kliky ven. Poté v něm uvidíte původce všeho zla

7. Vyndat zlomenou pacičku opatrně i s pružinkou a bílým plastovým očkem - to budete ještě potřebovat. Já to vyndal šroubovákem. Bacha na prsty 8. Na novou pacičku vrátit bílé očko a pružinku - mně jako nemehlu to chvíli trvalo. Tady si zapamatujte, jak to tam bylo. Je potřeba to tam dát správnou stranou a poté "napnout" pružinku aby se sama vracela Rovnou to celé promazat. Je škoda, že ty pacičky neprodávají i s pružinkou. Moje už byly pěkně orezlé.
9. všechno vrátit v opačném pořadí demontáže a zacvaknout zpět "závlačku"
10. Doporučuji několikrát vyzkoušet než nasadíte tapec !

Tento návod se týká zadních dveří. Vepředu je obdobné, jen je navíc potřeba vyndat okýnko. Nevím, jak je to u spolujezdce, ale u řidiče musí okno ven.
Díl jsem zakoupil na stránkách www.tazuparts.com
Později udělám návod na výměnu lanka v mechanismu zámku u řidiče, které mi ruplo asi 30 sekund poté, co jsem takto opravil dveře a zkoušel funkčnost. Když se daří tak se daří