AnderN píše:Tady ti pánové, co jezdí s benzinovou R75 za 6 litrů -- nezlobte se, gratuluji ke krásnému výsledku, ale to už hraničí s eko-rallye, ne? Za tolik mi jede ZT diesel a to jen někdy, přitom provoz 90% dálnice bez velkého divočení, město jen minimum.
Milý kolego, ano, jezdím eko relý
A pro upřesnění:
- striktně dbám na to, abych na první červenou na somaforu nedojížděl s usilovným brzděním, prostě nezávodím a jedu plynule
- ano, občas na to šlápnu, ale fakt jen občas, dle nálady
- všímám si, že motor má nejvyšší spotřebu, když po něm chci nějakou práci, bez ohledu na otáčky, tak se k tomu tak stavím, zbytečně nezrychluju, pokud není třeba
- možná to tak vypadá, že jsem brzda provozu, ale pokud je možnost, tak se klidím k pravé krajnici, když ne, tak na to šlápnu, ve městě +-50, mimo město povětšinou 90, dálnice tak 120
- rovina mimoměsto tak 6.4 dlouhodobě, dálnice i pod 5L, město odhadem 9-10L a víc, pokud tyhle vzdálenosti jezdím v krajině, kde jsou kopce a jsem víc naložen, tak ta spotřeba jde nahoru celkově asi o litr plus mínus, v zimě za krátkých tras jsem měl i 15L/100 km ve městě
U toho benziňáku je prostě je velký rozsah spotřeby, nafťák můžeš honit jak stádo krav a o moc víc nespotřebuje.
Shrnuto- jezdím šetrně, s enormně lehkou nohou, těch pět minut navíc mi za to nestojí a já povahově nejsem závodník, stejně pětasedma není na závodění, ale na klidnou jízdu, takže tohle mi plně vyhovuje.