Včera v koloně (venku -5°C) asi 5 minut od nasednutí do vymrzlého auta koukám na ručičku teploty a byla v červeným - krve by se ve mně nedořezal

Po 3 vteřinách spadla někam do poloviny kde bývá obvykle, za chvilku zase začala pěkně rychle stoupat nahoru... Později dokonce během jedné vteřiny vylétla z poloviny stupnice až daleko "za červenou" a zasekla se někde na maximu...
V autě voda (fridex) je, auto topí (až se zahřeje), takže podle mého názoru je chlazení OK a blbne akorát ta ručička - respektive čidlo.
Dneska jsem zkusil prolézt celej motor, porozpojovat všechny kontakty které jsem našel a prostříkat je kontaktolem (včetně kontaktu na teplotním čidle vedle airboxu).
Nepodařilo se mi ale rozpojit konektor, který je na přepážce přímo před řidičem hned pod kapotou a vede do něj snad 15 drátů z motorového prostoru a vypadá to, že dál svazek pokračuje do kabiny (možná je problém právě tam - například se do něj dostala voda -> zrezlo to -> nejde rozpojit -> potažmo špatný kontakt).
Otázka zní:
má smysl kupovat nové teplotní čidlo nebo je chyba spíš někde v elektrice? (například zmíněný "nerozdělatelný" konektor, případně špatná kostra). Aboslutně totiž netuším, jak se chová "špatné" teplotní čidlo - jestli ukazuje haluze, nebo neukazuje nic.
Další otázka je, jestli čidlo vedle airboxu je zrovna to pravé - vedou z něj dva dráty, někde tady na fóru jsem četl, že by z čidla, které posílá "info" pro palubní desku, měl vést drát jeden a čidlo se dvěma dráty posílá info do řídící jednotky - kde ale takové čidlo může být? Nic podobného s jedním drátem jsem nenašel

Jinak jedná se o Rover 200RF, model 1998, motor 1.6 16V
Díky za rady.