V nádržce ta voda zase tak moc nekoluje, aby se ohřála, je to jen expanzka - vyrovnává tlak v chladicím okruhu pomocí určitého objemu vzduchu, proto má být naplněna jen do poloviny.
Možná ten tvůj nový termostat otevírá příliš brzo a zavírá pozdě, to můžeš vyzkoušet, když ho povaříš v hrnci se zavařovacím teploměrem.
Termostat chlazení
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Termostat chlazení
Na druhou stranu, tam ale může něco přitéct tou hadičkou nahoře (viz obr.). Takže to cirkulovat může, ale určitě se z toho nedá vycházet, rozhodně podle teploty vody v expanzce se nedá určit skoro nic.

No právě, ta hadička je přepad z chladiče a z hlavy, ale to by se muselo napřed pořádně zahřát, aby tam něco přiteklo.
Kdyby tak byla možnost se v tom vrtat doma až do takové hloubky,ale není.
Zkusím prozkoušet v hrnci ten původní termostat,jestli je OK,či KO.
Ještě dneska jsem zkusil sjet kopec na neutrál,dyť se ta teplota ani nehla z normálu
Dá se nějak teplotou hadic přibližně zjistit,jestli je ten termostat vadný?
Jestli to třeba opravdu neblbne to čidlo. Netušíte od kolika C° má začít měřit? Zkusil bych před jízdou zahřát motor na pár minut a ohmátnout tu hadici,kde to čidlo je,kbyby bylo už opravdu horké a ručička by ukazovala nějakou malou pozici. Protože kdyby se do oběhu takovým způsobem hrkla studená voda,nebo naopak horká,jak kolikrát ukáže ručička,tak ten motor by z toho 2x nadšený nebyl.
Špatný nový termostat by byl opravdu pech.
Ale díky za schéma,super
Zkusím prozkoušet v hrnci ten původní termostat,jestli je OK,či KO.
Ještě dneska jsem zkusil sjet kopec na neutrál,dyť se ta teplota ani nehla z normálu

Dá se nějak teplotou hadic přibližně zjistit,jestli je ten termostat vadný?
Jestli to třeba opravdu neblbne to čidlo. Netušíte od kolika C° má začít měřit? Zkusil bych před jízdou zahřát motor na pár minut a ohmátnout tu hadici,kde to čidlo je,kbyby bylo už opravdu horké a ručička by ukazovala nějakou malou pozici. Protože kdyby se do oběhu takovým způsobem hrkla studená voda,nebo naopak horká,jak kolikrát ukáže ručička,tak ten motor by z toho 2x nadšený nebyl.
Špatný nový termostat by byl opravdu pech.
Ale díky za schéma,super

Rover 216Si ,Rover 75 V6 2.0,Toyota Hilux 1KZ-TE
Vadný termostat se nejlépe pozná podle toho, jak dlouho v zimě trvá zahřátí motoru tak, aby ručička teploměru ukazovala normální hodnotu (těsně před půlkou stupnice). Ale samozřejmě je třeba mít v pořádku teploměr a čidlo. Podle toho, jak jsem to sledoval při zahřívání motoru se zapojenou čtečkou ŘJ, tak od 0 do asi 40° ručička teploměru leží bez hnutí dole. Pokud je vodorovně na začátku stupnice, je teplota asi 50-60°, ppak plynule stoupá a zahřátý motor má 90°C. Konkrétně na mém autě je motor zahřátý z 0° na těch 90° asi za 5 minut jízdy po městě (asi 2,5-3 km) Pokud se ti zahřeje motor do 5 km, je to OK. Taky bych chtěl dodat, že motor s vadným termostatem nevychladne při jízdě z kopce na neutrál, protože v tomto režimu motor spaluje asi 1l benzínu za hodinu a tím se udržuje teplota, navíc běží pomalu a chladící kapalina téměř nekoluje, ale při jízdě z kopce se zařazenou rychlostí, protože v tomto režimu se žádný benzín nespaluje, výměna chladicí kapaliny mezi chladičem a motorem probíhá rychle.
V Rave určitě budou hodnoty elektrického odporu, který má mít čidlo teploměru při různých teplotách, tak ho můžeš vymontovat a proměřit třeba při 20° a pak v horké vodě.
V Rave určitě budou hodnoty elektrického odporu, který má mít čidlo teploměru při různých teplotách, tak ho můžeš vymontovat a proměřit třeba při 20° a pak v horké vodě.
Tak abych vymontoval čidlo je potřeba vypustit vodu z okruhu? Do toho se mi moc nechce,pod auto se dostávat a odtamtud vypouštět,ještě v takové zimě.
Původní termostat jsem vyvařil a při stoupání teploty začali první příznaky otevírání při cca 81C°a u 88C° otevřen,když teplota klesala,tak u 85-86C° byl už uzavřen.Toť otázka,jestli je vadný,či dobrý.
Původní termostat jsem vyvařil a při stoupání teploty začali první příznaky otevírání při cca 81C°a u 88C° otevřen,když teplota klesala,tak u 85-86C° byl už uzavřen.Toť otázka,jestli je vadný,či dobrý.
To se mi zdá jako dobrý termostat, špatný zůstane slepený do 100°C, nebo naopak nedosedne ani po vychladnutí (někdy vlivem deformace). Čidlo bych zkusil vymontovat s vodou, jen si musíš nachystat šroub se stejným závitem a rychle ho tam našroubovat jako ucpávku, ty dvě deci co utečou nevadí..
Zkusím to čidlo,musím pohledat v návodu kolik by to mělo vykazovat odpor při určitých teplotách.
Jen netuším,jak dobře to půjde vymontovat,je zespod.
Jen netuším,jak dobře to půjde vymontovat,je zespod.