Diody - žárovky ve třetím brzdové světle RF/200
- Austin
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Diody - žárovky ve třetím brzdové světle RF/200
POvadly mi některé diody ve třetím brzdovém světle na 200.
Jsou tam diody nebo žárovičky? Měnil jste to někdo ? Pamatujete si někdo typ - označení popř. kde koupit ?
díky za rady.
Jsou tam diody nebo žárovičky? Měnil jste to někdo ? Pamatujete si někdo typ - označení popř. kde koupit ?
díky za rady.
Austin Allegro 1.5 MKII 76, Austin Princess 2.0 OHC MKI 76, Rover 200 CVT 1.6 Twincam 99, Mini Cooper 1.3 97
Re: Diody - žárovky ve třetím brzdové světle RF/200
Drží to tam na dvou křížových šroubech(pokud si dobře pamatuji) musíš oddělat červené sklo od toho držáku všech žárovek,operace na pár minut na benzince,kde taky zakoupíš dle původních za nové
Rover 216Si ,Rover 75 V6 2.0,Toyota Hilux 1KZ-TE
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jop, žárovky ... měnil jsem je našim v R25, nesvítily už asi čtyři. Nicméně jsi mi vnuknul myšlenku podle typu žárovek sehnat náhrady LED -- a už se o to do smrti nemusíš starat. Typ už si ale přesně nepamatuju, snad W5W ...
- Austin
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jo taky přemýšlím že svítivost LEdek bude krapet výraznější, a je to brzdové světlo...
Austin Allegro 1.5 MKII 76, Austin Princess 2.0 OHC MKI 76, Rover 200 CVT 1.6 Twincam 99, Mini Cooper 1.3 97
-
- Kontaktovat uživatele:
AnderN píše: náhrady LED -- a už se o to do smrti nemusíš starat
max80 píše: mne uz jedna nesviti. Kaslu ale na to
Tak vidíš že ondrova slova platí. Nevypadá to že by ses staral maxíku.
Jojo... dneska uz nejsou LEDky jako LEDky... uz i na nich vyrobci setri jak muzou a kdyz chces opravdu kvalitni LEDku, tak si za ni nechaji pekne zaplatit...
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Spíš bych to řekl naopak ... kvalitní věci nikdy nebyly zadarmo, takže pokud trh žádá laciné zboží, vždy se objeví výrobci, kteří ho poskytnou ... samozřejmě s odpovídající degradací kvality. Ale to neznamená, že kvalitní už na trhu nejsou.
Obyčejné (levné)LEDky takové ty plastové za 50 Kč mají mnohem menší svítivost než žárovky, světelný tok je u nich asi 50 lm/W, takže při jejich příkonu okolo 0,25W je výsledek jen 12,5 lm oproti bezpaticové 4W žárovce, která má 16 lm/W, tedy asi 64lm, navíc viditelnost světla LED diod z různých úhlů velmi kolísá a jsou velmi citlivé na kolísání napětí, proto na autech tak odcházejí.
Samozřejmě jsou dražší LEDky, co mají vyšší účinnost okolo 100 lm/W a vyšší příkon, takže svítí lépe než žárovka, ale cena je trochu jinde. Osobně mám zkušenost tu, že všechny LEDky, co jsem namontoval do auta, většinou jako osvětlení přístrojů mi začaly postupně blikat a odcházet, životnost tak v průměru půl roku. Tak se bojím, koupit LEDky za 250 Kč/ks, aby mi do roka všechny odešly. Jedině namontovat satbilizátor napětí
Samozřejmě jsou dražší LEDky, co mají vyšší účinnost okolo 100 lm/W a vyšší příkon, takže svítí lépe než žárovka, ale cena je trochu jinde. Osobně mám zkušenost tu, že všechny LEDky, co jsem namontoval do auta, většinou jako osvětlení přístrojů mi začaly postupně blikat a odcházet, životnost tak v průměru půl roku. Tak se bojím, koupit LEDky za 250 Kč/ks, aby mi do roka všechny odešly. Jedině namontovat satbilizátor napětí
-
- Kontaktovat uživatele:
U tých drahsich diod je odpor v petici (v konektore ? ). Ja co som si daval diody tak som si kupil odpory a podla tejto stránky vypočítal
http://www.hebeiltd.com.cn/?p=zz.led.re ... calculator
Je potom lepsie zadavat do voltaže 14 V a trocha ledku poddymenzovat. Potom ale nezabudnite ze klasicky odpor má 0,5 W takze ledky treba zapajat seriovo podla obrazku 2 z tej stranky
http://www.hebeiltd.com.cn/?p=zz.led.re ... calculator
Je potom lepsie zadavat do voltaže 14 V a trocha ledku poddymenzovat. Potom ale nezabudnite ze klasicky odpor má 0,5 W takze ledky treba zapajat seriovo podla obrazku 2 z tej stranky
Rover 214Si 16V 1996, hrdzoblato