naklápanie predných svetiel
naklápanie predných svetiel
Zdravím Vás páni. Mám jeden taký problém. Budúci mesiac ma čaká TK (technická kontrola) a pripravujem na ňu auto. Len som narazil na problém. Viete mi niekto prosím povedať, ako funguje naklápanie predných svetlometov? Ide o to, že ľavý svetlomet sa mi vôbec nenaklápa. Neviem, či je tam niečo zaseknuté, alebo odtrhnuté. Ešte je tu jedná vec. Diaľkové svetlá mi nesvietia dopredu na cestu, ale skôr by som povedal niekam do vrchu (ak sa postavím cca 200m pred nejakú budovu a zapnem diaľkové svetlá, tak na cestu nevidím, ale na budovu áno). Neviem, či to tak má alebo nemá byť. Nerád by som na svetlách neprešiel cez TK, keď ostatok sa zdá byť v poriadku. Budem veľmi rád, ak mi napíšete nejaké rady alebo tipy, ako odstrániť tieto dva problémy. Ďakujem.
Re: naklápanie predných svetiel
Ahoj, naklápění světlometu funguje tak, že na světlometu je zezadu takový motorek, ze kterého se vysunuje taková tyčinka s kloubem, spojená se zrcadlem světlometu. Ten motorek to zrcadlo naklání nahoru a dolů. Takže zkontroluj, jestli do motorku na levém světlometu je připojená zásuvka s kabely, pokud ano, požádej někoho ať přesune páčku ovladače do jiné polohy a poslouchej, jestli motorek vrčí. Pokud ne, zkus zahýbat těmi kontakty, popř. poklepat na motorek, nebo zatočit zeleným plastovým seřizovacím šroubem zvrchu (imbus 7, nebo klíč č 13), jestli se nerozběhne - většinou je to jen zatvrdlé, protože to nikdo dlouho nepoužíval. Pokud motorek běží, ale světlo se nehýbe, je vyskočený ten kloub, který spojuje táhlo motorku se zrcadlem, musíš motorek pootočit a vytáhnout, kužel se tam nezacvakává, ale nasazuje ze strany, takže ovladač dej do polohy 3, sundej gumový kryt žárovky a zatlač palcem zrcadlo světlometu dolů, tak aby lůžko kloubu co nejvíc vylezlo ven, pak to lehce nasadíš.
Dálkové světla - může se jednat o špatně nasazené žárovky - stačí, aby nebyly přesně usazené v patici a světlo už svítí nahoru.
Dálkové světla - může se jednat o špatně nasazené žárovky - stačí, aby nebyly přesně usazené v patici a světlo už svítí nahoru.
Ďakujem za odpoveď. To ešte dnes vyskúšam prezrieť ten motorček. Inač som ešte dnes ráno skúšal pootočiť aj tým zeleným šróbom. A že by sa to svetlo nejako naklápalo napísať nemôžem. ako dostalo sa do určitej polohy a ďalej nešlo aj napriek tomu, že šrób som stále bez problémov mohol točiť. Ale to s tým zrejme nič nebude mať. No nič dnes vyskúšam vybrať ten motorček a pozrieť sa na to. A tiež pozriem, ako sú osadené žiarovky na diaľkových svetlách. Ešte raz ďakujem.
tak práve som sa dorýpal v aute kvôli tým svetlám. zistenie je takéto. ľavý motorček vôbec nefunguje. kvôli čomu tak je zatiaľ netuším, nakoľko batéria je umiestnená veľmi zaujímavo a nemám doma potrebné náradie na vybratie batérie. spýtal by som sa ešte takto. je v aute nejaká poistka, alebo niečo iné čo riadi alebo púšťa napätie do motorčeku? nemám ani tušenie, kam idú káble z toho motorčeku, nakoľko sa mi stratia niekde pod batériou. a čo sa týka výmeny žiaroviek, tak napíšem len toľko. dopredu sa ospravedlňujem za vyraz, ale zabil by som toho !&@#!, ktorý tie svetla navrhol. výmena či už stretávacej alebo diaľkovej žiarovky je fakt umenie. horší prístup sa už fakt ani nedal spraviť. kontroloval som tie diaľkové svetla, ako je v nich umiestnená žiarovka kvôli tomu, že mi to nejako vysoko svieti. samozrejme podarilo sa mi skontrolovať iba v pravom svetle. nemal som pocit, že by tam bola zle osadená. no nič ak sa mi podarí vytiahnuť baterku von z auta a dostať sa ku motorčeku, tak ho skontrolujem, čo s ním je. taktiež aj káble skontrolujem, či niekde nie je nejaký zalomený. inač pozeral som na tie tiahla motorčeka a vyzerali byť v poriadku. videl som ich cez otvor ku diaľkovým žiarovkám. inač ešte taká poznámka. keď som točil tou zelenou skrutkou, tak sa mi to ľavé svetlo ani nepohlo. možno je zaseknutú to zrkadlo a je tu docela vysoká šanca, že mi odpálilo motorček, alebo nejakú poistku. viete mi to niekto buď vyvrátiť, alebo potvrdiť?
Pokud jsi točil zeleným šroubem a světlo se ani nehlo, zkus chytnout to zrcadlo prstama za objímku žárovky a zahýbej s ním, jestli není pevné, je vypadlý ten kloub. Pojistku to určitě má, ale to by nešel ani ten druhý. Odpálený ten motorek snad nebude, většinou ho stačí vymontovat, rozebrat, uvnitř jsou takové kontakty, které určují polohu toho motorku, vyčistit ty kontakty a pak funguje.
Pokud se ti zdá špatný přístup k žárovce, tak dálková žárovka na Roveru je ještě velice dobře přístupná, není na ni ale vidět, což je velká nevýhoda, ale ještě tam jakž takž dostaneš prsty. Jsou auta, kde je nutné vymontovat světlomet (Octavia II), ale to by ještě nebylo nejhorší, protože je to k demontáži světlometu uzpůsobené. V tomto ohledu je snad nejhorší Fiat Stilo, kde není vůbec přístup a světlomet vymontovat nejde, protože by se musel sundat nárazník, takže i když vymontuješ akumulátor a pár věcí a krytů okolo, měníš žárovku asi 2cm ůzkou skulinkou - výměna levé žárovky tak půl hodiny až hodina, pravá jde rychleji, tam stačí vymontovat nádržku na ostřikovač (jinak vůbec nesundáš kryt žárovek).
Pokud se ti zdá špatný přístup k žárovce, tak dálková žárovka na Roveru je ještě velice dobře přístupná, není na ni ale vidět, což je velká nevýhoda, ale ještě tam jakž takž dostaneš prsty. Jsou auta, kde je nutné vymontovat světlomet (Octavia II), ale to by ještě nebylo nejhorší, protože je to k demontáži světlometu uzpůsobené. V tomto ohledu je snad nejhorší Fiat Stilo, kde není vůbec přístup a světlomet vymontovat nejde, protože by se musel sundat nárazník, takže i když vymontuješ akumulátor a pár věcí a krytů okolo, měníš žárovku asi 2cm ůzkou skulinkou - výměna levé žárovky tak půl hodiny až hodina, pravá jde rychleji, tam stačí vymontovat nádržku na ostřikovač (jinak vůbec nesundáš kryt žárovek).

dobre vyskúšam ešte vytiahnuť ten motorček. hádam ho dám nejako dokopy. mám ešte tak mesiac na to, kým pôjdem na TK. dovtedy to musí byť tip top. inač nemám niekde žiadnu inú chybu čo som hľadal. inač takto. ak bude to zrkadlo zaseknuté a nebudem s ním vedieť pohnúť, tak čo potom spraviť? budem ho musieť asi nejako vyraziť nie? alebo nové svetlo kúpiť? to hádam nie.
a čo sa výmeny žiaroviek týka, tak problém je v tom, že vôbec nie je vidieť dovnútra. keď človek nepozná, kde čo je, tak je stratený. menil som už stretávacie žiarovky a bolo to o hubu (vymenil som ich bez akejkoľvek demontáže). počasie mi teraz celkom praje, tak si vezmem z roboty celý kufor s náradím a pustím sa do toho. problém je aj tak v tom, že bývam v bytovke a nemám garáž a ani žiadny iný plac, kde by som si mohol v kľude robiť
a čo sa výmeny žiaroviek týka, tak problém je v tom, že vôbec nie je vidieť dovnútra. keď človek nepozná, kde čo je, tak je stratený. menil som už stretávacie žiarovky a bolo to o hubu (vymenil som ich bez akejkoľvek demontáže). počasie mi teraz celkom praje, tak si vezmem z roboty celý kufor s náradím a pustím sa do toho. problém je aj tak v tom, že bývam v bytovke a nemám garáž a ani žiadny iný plac, kde by som si mohol v kľude robiť

Žárovku uvidíš pomocí malého zrcátka.Na patici H1 je rovná ploška a dírka, na objímce je výstupek, ten musí do té dírky přesně zapadat. Většinou s ní stačí zahýbat a ona sedne, někdy je ale pootočená o 180°.
Pokud je zrcado zaseklé, že s ním nejde hýbat, skus ještě zatočit druhým šroubem na imbus 7, který je schovaný ve skulince úplně u blatníku - není zelený, ale černý a není moc vidět. Jestli se to neuvolní, budeš muset vythnout světlo a pak, když pořádně uvidíš na celý mechanismus naklápění toho zrcadla to pochopíš a uvidíš, kde to vázne. Zrcalo drží vlasně na třech bodech - jeden kloub je pevný a je dole na straně blíže středu auta, druhý je na opačné straně a dá se s ním pohybovat pomocí toho skrytého šroubku u blatníku, pomocí něj se kužel světla posunuje vlevo nebo vpravo. No a třetí je ten motorek a tím se světlo naklání nahoru a dolů. Pokud některý kloub vypadne, pak nefunguje správně to naklánění.
Takže zkus tím zrcátkem přes ty díry na žárovky najít a zkontolovat všechny tři klouby a uvidíš.
Pokud je zrcado zaseklé, že s ním nejde hýbat, skus ještě zatočit druhým šroubem na imbus 7, který je schovaný ve skulince úplně u blatníku - není zelený, ale černý a není moc vidět. Jestli se to neuvolní, budeš muset vythnout světlo a pak, když pořádně uvidíš na celý mechanismus naklápění toho zrcadla to pochopíš a uvidíš, kde to vázne. Zrcalo drží vlasně na třech bodech - jeden kloub je pevný a je dole na straně blíže středu auta, druhý je na opačné straně a dá se s ním pohybovat pomocí toho skrytého šroubku u blatníku, pomocí něj se kužel světla posunuje vlevo nebo vpravo. No a třetí je ten motorek a tím se světlo naklání nahoru a dolů. Pokud některý kloub vypadne, pak nefunguje správně to naklánění.
Takže zkus tím zrcátkem přes ty díry na žárovky najít a zkontolovat všechny tři klouby a uvidíš.
no takže som sa dnes znova rýpal v tom aute. zistil som, že to zrkadlo je voľné a naklápa bez problémov. zistil som to tak, keď som uvolnil motorček a snažil sa ho vytiahnuť. a tým sa teraz dostávam k jadru problému. ten motorček som ani za nič nemohol dostať von. drží tou tyčinkou o zrkadlo svetla a neviem ako alebo čo spraviť, aby som ten motorček vybral. inač som skúšal ešte jednu vec. na prívodný konektor som napojil multimeter, navolil jednosmerných 20V rozsah a sledoval, čo sa bude diať. ukazovalo mi to stále cca 11,80V. malo by sa to napätie nejako meniť, alebo má byť stále rovnaké? inač mám podozrenie, že v útrobách toho motorčeku nebude niečo v poriadku. ani tou zelenou skrutkou sa mi nepodarilo naklopiť ten ľavý svetlomet. vedel by si mi prosím ťa poradiť, kde a na čo mám zatlačiť, aby som vybral motorček bez toho, aby som niečo poškodil? ja som už tak povediac v koncoch a neviem ako ho dostať von. mám 90% istotu, že niečo bude vo vnútri toho motorčeku. len ho musím vybrať, aby som zistil čo tam je.
Musíš se podívat dovnitř, na konci tyčinky toho motorku je kulička, která zapadá do jamky v zrcadle a tvoří spolu kloub. Ta jamka v zrcadle má na jedné straně výřez, aby se ta kulička dala vysunout. Takže přidržíš zrcadlo, druhou rukou chytneš motorek a vyhákneš kuličku z kloubu tím směrem, kde je ten výřez (myslím že nahoru, ale nevím to jistě). Předtím zašroubuj ten zelený šroub na doraz a tyčinka se vysune z motorku, pak tam budeš mít mezeru, aby ses tam podíval.
po robote to zhodím dole ešte raz a skúsim to tam popozerať. len problém je v tom, že som aj točil tou zelenou skrutkou a nič. všetko zostalo na pôvodnom mieste. tak si myslím, že v tom motorčeku bude nejaká zrada. kto vie, či aj nezhorel. to by bol asi problém pre mňa. inač čo sa týka napätia, ktoré ide cez konektor do motorčeka asi nebudeš vedieť nič čo? len toľko, či sa napätie mení, alebo je stále rovnaké, ale čo ja viem čo. ja som ho mal stále rovnaké. ale zmeriam si aj na druhom konektore to napätie. tak aspoň budem mať istotu. musím to všetko teraz stihnúť, kým mi praje počasie. lebo potom sa ku tomu zasa nedostanem 

Napětí bude stejné, je to většinou dělané na principu, že do některého kontaktu jde napětí a do jiného ne a v motorku jsou podle jeho polohy ty kontakty sepnuté, nebo rozepnté.
Ja mam problem s pravim svetlom.Spociva v tom ze ta tycinka mi nedociahne do klbu iba vtedy ked mi svetlo svieti do nebies.Parabola sa volne hybe v tom problem nie je.ked som sa snazili svetlo nastavit-nasmerovat ho dole tym zelenim nazvime to srobikom tycinka vybehla s klbu a bolo.a taktiez mi to nesvieti rovno ale do lava s pohladu vodica.