Zdravím, přátelé. Zkoušel jsem tu někde najít nějaké informace, rady a zkušenosti s alternativními palivy - neúspěšně, proto zakládám nové téma, abychom měli vše hezky pohromadě. Doba je zlá a asi nejen já přemýšlím, zda by se nedalo úspěšně a bez následků používat jiné palivo. U nafty je to jasné, tam moc na výběr není. Buď nafta, nebo si vozit z mekáče přepálenej olej z friťáku, přelít přes punčochu, příležitostně sníst zbylé hranolky a může se jezdit. To ale moc komfortu nepřinese. Pro benzínový motor se dají kromě benzínu použít LPG, CNG a Ethanol E85. CNG bych asi moc nerozebíral, jelikož je to podobné jako klasické LPG s tím rozdílem, že stanic, kde se dá čerpat CNG je v naší zemi jen málo, tudíž to pro většinu moc zajímavé nebude. Osobně nemám zkušenosti s žádným alternativním palivem, ale chystám se pustit do laborování, jelikož můj starý 416Si už mechanicky dosluhuje, navíc ho trápí koroze, takže se pravděpodobně dalšího prodloužení STK v roce 2013 nedočká. Motor však stále šlape jako hodinky. Než se rozhodnu použít nějaké alternativní palivo pro jeho nástupce (nejspíš rover 45 1,8), rád bych ho vyzkoušel právě na svém 416Si.
Nedávno jsem se začal zajímat o možnost použití paliva Ethanol E85. Dá se ředit v libovolném poměru s benzínem. Snad mě pravověrní naturalisté nezačnou kamenovat, co že to do auta chcu lít za svinstvo. Nebojte se nic, všichni si to lejeme do aut, dnes je v běžném naturalu N95 5% podíl E85 a uvažuje se o zvýšení. V E85 je zase 15% naturalu. Zatím jsem to do auta nenalil ani z části, sice by to asi jelo, ale přijde mi zbytečné to takto zkoušet, jelikož pokud řídicí jednotka neví, že jede na E85, spotřeba se dost zvýší, takže úspora prakticky žádná, s možností poškození motoru. Přestavba spočívá v montáži přídavné ŘJ mezi ECU motoru a vstřiky. Díky tomu auto pozná, že jede na E85, popř. směs s N95 a podle toho upraví množství paliva, resp. délku vstřiku. Nevím přesně, jak to funguje. Pravděpodobně tak, že bez této přídavné jednotky si ECU motoru dle lambda sondy myslí, že je příliš chudá směs, jelikož spalováním E85 jakožto alkoholu vzniká pouze vodní pára a CO2, proto zvyšuje dávkování paliva. Což musí upravit právě přídavná ŘJ, protože E85 má jiný stechiometrický poměr. V praxi to asi nějak funguje, ale vyplatí se to? Spotřeba je o něco vyšší, díky nižší výhřevnosti E85, výkon se však nesníží, naopak se dokonce zvýší díky vyššímu oktanovému číslu (109). SAAB uvádí zvýšení výkonu oproti N95 až o 20%

Automobilky jsou dnes schopny nabídnout auto s motorem schopným spalovat jak běžný N95, tak i E85, případně směs v libovolném poměru, avšak moc se k tomu nemají, v ceníku se motory flexifuel někdy ani neobjevují. Automobilky nemají zájem prodávat motory flexifuel. Proč? Možná mají dohodu s ropnými kartely, ale konspirační teorie nechme stranou, víme dobře, že nežijeme ve světě, kde se vůdcové snaží o blaho lidstva, nýbrž ve světě, kde vládne jediný Bůh - prachy! Stejně tak nechme stranou dopad na životní prostředí. Jak již bylo řečeno, spalováním E85 vzniká vodní pára a CO2, emise jsou tak "čisté", že bych emise udělal i já se svým vyhořelým katalyzátorem (díky TANK ONO), takže prakticky čisté palivo, avšak nikdo z nás nemá primárně zájem na tom, abychom ušetřili matku přírodu, potažmo vlastní zdraví a zdraví našich dětí. Jezdíme na to, co je a pokud možno na to, co je výhodnější. Proto taky jezdíme na naftu a denně se krmíme rakovinotvornými zplodinami - protože se to přece vyplatí! Takže koho zajímají nějaké obnovitelné zdroje, dokud ropa prýští... E85 je dneska cca o 10Kč levnější než N95 (a do léta se dostaneme jistě přes 40Kč/l N95). Osobně bych byl PRO toto palivo zkusit, jen nějak nemůžu uvěřit zázračným účinkům oné přídavné krabičky za cca 10 tisíc Kč. Taky dobrej business, když podobnou krabičku jako třeba set top box dneska koupím za pár stovek, ale čemu se divím. Má E85 nějaké negativní vlivy na chod motoru? Motor údajně stárne pomaleji díky tomu, že se při spalování E85 netvoří karbonové usazeniny. Koroze? Když auto jezdí každý den, nemusela by být. Nižší mazivost E85? Teplota hoření? Jaký vliv má E85, tedy ethanol, tedy líh na palivovou soustavu starších vozů? Četl jsem spoustu panikou nasáklých příspěvků, že to může rozežrat všeliká těsnění, ba i samotné palivové čerpadlo. Není líh konzervant? Nejsem chemik jako Kalousek (ten je zase ekonom jako třeba já chemik). Jak působí líh na kovy? Osobně si myslím, že je málo větších sajrajtů než je benzín, když jsem si čistil benálem a kartáčkem na zuby přehazovačku na kole, kartáček to neustál a rozpustil se, takže nevěřím tomu, že je líh horší, když ho v trochu nižší koncentraci dokonce chlastáme. Ale nechci být jako typický český Honza, co všechno zná, všude byl a od všeho má klíče. Net je plnej zbytečných diskuzí, které můžete číst celé hodiny i dny, protože potřebujete najít nějaké informace, místo nich ale čtete jen hromadu sraček, kde se jeden Honza hádá s druhým o něčem, o čem oba vědí kulový, jen si něco myslí a snaží se přesvědčit ostatní o té svojí pravdě. Ono je tak těžký uvědomit si, že když něco nevim, je lepší držet hubu. Věřím, že se toto téma neubere podobným směrem.
Pokud jde o LPG, jistě se zde najde větší počet lidí, kteří už mají svoje zkušenosti s tímto palivem. Já jsem zase ovlivněn právě těmi poplašnými zprávami o tom, jak LPG ničí motor, jak se podpalují ventily a zaklepávají ventilová sedla, pokud nepoužíváte jediný zaručeně zázračný přípravek Flashlube. A někdo zase říká, že Flashlube je na prd, akorát zas někdo tahá z lidí prachy, prej prostě některý motory to snesou, jiný ne. Prý musí mít motor tvrzená ventilová sedla, aby se nezaklepala. A někdo zase říká, že Stig ví o kachnách jen dvě věci a obě jsou špatně. Mně zajímá to, jestli tu na LPG někdo jezdí, jak dlouho a jestli nemá problémy. LPG asi vychází nejvýhodněji, sice je přestavba nákladnější, ale zase je rychlejší návratnost díky ceně LPG a pak i následný provoz, pokud ovšem není potřeba speciální servis a kýbl Flashlube týdně.
A včíl mudrujte

Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek, doufám, že vás neodradí od čtení a od případných reakcí. Napsal jsem vše, co jsem chtěl, dál už budu stručnější, spíš už budu jen čekat, že se něco dozvím - a nejen já. Nechť je toto téma přínosem. Díky