motorový olej
motorový olej
Zdravím,
jaký má být u 75 2,5 V6, 130kw motorový olej ? Někdo říká 10W40, jiný zase 5W40... Od doby, co jsem si nechal vyměnit olej v nejmenovaném "servisu", tak mi tam nalili 10W40 a od té doby má motor spotřebu oleje - cca 1l/1000km i hodně dýmí z výfuku za městského provozu. Když jsem jel cestu CZ-LUX a zpátky, tak po ujetí 2000km na měrce bylo oleje dostatek, jako by spotřeba nebyla žádná. Spotřeba oleje se projevuje hlavně v městském a příměstském provozu...
Má někdo nějaké tipy na snížení spotřeby motoru, bez nějakého většího zásahu do motoru, je-li to vůbec možné ? Nyní tam leju 5W40.
Díky za info a rady.
jaký má být u 75 2,5 V6, 130kw motorový olej ? Někdo říká 10W40, jiný zase 5W40... Od doby, co jsem si nechal vyměnit olej v nejmenovaném "servisu", tak mi tam nalili 10W40 a od té doby má motor spotřebu oleje - cca 1l/1000km i hodně dýmí z výfuku za městského provozu. Když jsem jel cestu CZ-LUX a zpátky, tak po ujetí 2000km na měrce bylo oleje dostatek, jako by spotřeba nebyla žádná. Spotřeba oleje se projevuje hlavně v městském a příměstském provozu...
Má někdo nějaké tipy na snížení spotřeby motoru, bez nějakého většího zásahu do motoru, je-li to vůbec možné ? Nyní tam leju 5W40.
Díky za info a rady.
Re: motorový olej
Z voleje mě napadlo jediné vysvětlení, že ten olej způsobil ztvrdnutí těsnění a gufer. Jinak viskozitně je to v pořádku..
MGF, Tourer, RR P38,R75, MGF Trophy, Rover 200 BRM, Rover 827 Coupe, 827 Sedan, Elise S1, XK8 , Škoda Felicia(60´), 1000(64) + 1100(67)MB, 110R(70,71,72,78,80), Garde(83), W353(67,73)...prostě mě to baví.
-
- Bydliště: Zlin,Canterbury,Zlin +420603476566 lenham3@seznam.cz
5w40 tam nepatri je moc rikdy pro tento motor , dusledek ze se straci pri jizde na kratke vzdalenosti muze spusobovat ze se dostava do sani a pak pak se spaly to je ten kour
jaký tam teda nalít ? 10W-40 ?
Co je špatně, když se olej dostává do sání ?
Co je špatně, když se olej dostává do sání ?
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pronikání motorového oleje sáním do spalovacích prostor válců ti přijde v pořádku?
On se ptá, kde je chyba, že olej proniká...
MGF, Tourer, RR P38,R75, MGF Trophy, Rover 200 BRM, Rover 827 Coupe, 827 Sedan, Elise S1, XK8 , Škoda Felicia(60´), 1000(64) + 1100(67)MB, 110R(70,71,72,78,80), Garde(83), W353(67,73)...prostě mě to baví.
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
A jo
pardon. Já to pochopil jako "proč je špatně, že jde olej do sání".

Ano, 10W40 ...
Do sání se olej dostává v nějaké menší míře vždy přefuky z motoru. No a tenhle motor s tím má trošku větší potíž, ale historicky se to řešilo mnohokrát a konkrétní příčina známá není. Některý háže míň, některý víc. Ale na spotřebu oleje to tak hrozné není. Nejhorší to je na pajšl sání, kde tím trpí klapky a serva. Samozřejmě se tím zanáší celý trakt. No a mě to třeba háže tak, že mi to nateče do válců když auto stojí a pak, když nastartuju, tak to chvilku čudí a smrdí. Ale pak už dobrý.
Já na to mám rok koupený odlučovač, ale ještě jsem to nenamontoval
Do sání se olej dostává v nějaké menší míře vždy přefuky z motoru. No a tenhle motor s tím má trošku větší potíž, ale historicky se to řešilo mnohokrát a konkrétní příčina známá není. Některý háže míň, některý víc. Ale na spotřebu oleje to tak hrozné není. Nejhorší to je na pajšl sání, kde tím trpí klapky a serva. Samozřejmě se tím zanáší celý trakt. No a mě to třeba háže tak, že mi to nateče do válců když auto stojí a pak, když nastartuju, tak to chvilku čudí a smrdí. Ale pak už dobrý.
Já na to mám rok koupený odlučovač, ale ještě jsem to nenamontoval

hm. Leju tam na doporučení 5W-40, 200kč za litr. Dolévám skoro každý měsíc 2-3 litry. Ono, když to čudí, tak to nesmrdí, spíš voní tím olejem 
Chci se ještě zeptat, já teda nechám vyměnit olej i s filtrem, naleju tam 10w40. Je třeba dobré nechat tam nalit nějakou srajdu před výměnou na na "vyčištění" ? Co byste doporučili ?
A co je odlučovač ?

Chci se ještě zeptat, já teda nechám vyměnit olej i s filtrem, naleju tam 10w40. Je třeba dobré nechat tam nalit nějakou srajdu před výměnou na na "vyčištění" ? Co byste doporučili ?
A co je odlučovač ?

Nic tam nelej.... Ať to nechá pořádně vykapat a naleje 10W40 a uvidíš kolik to bude žrát pak.
Za ten měsíc najedeš kolik km a jakým stylem?
Možná by to chtělo zkontrolovat, jestli si někdo s přefuky nehrál a není nějaký ucpaný.
Odlučovač je nádoba, do které se navede hadička přefuku, která nejvíc hází olej a výstup se napojí na míst, kam ta hadice ústila před tím. V nádobě se pak olej usazuje a neputuje dál do sání.
Ale jestli ti to hází tolik, tak tam není něco v pořádku a odlučovačem to budeš akorát maskovat.
Za ten měsíc najedeš kolik km a jakým stylem?
Možná by to chtělo zkontrolovat, jestli si někdo s přefuky nehrál a není nějaký ucpaný.
Odlučovač je nádoba, do které se navede hadička přefuku, která nejvíc hází olej a výstup se napojí na míst, kam ta hadice ústila před tím. V nádobě se pak olej usazuje a neputuje dál do sání.
Ale jestli ti to hází tolik, tak tam není něco v pořádku a odlučovačem to budeš akorát maskovat.
Zdravim.snek píše:Je třeba dobré nechat tam nalit nějakou srajdu před výměnou na na "vyčištění" ? Co byste doporučili ?
Ona "srajda" se doporucuje pri prechodu na jiny olej, pripadne kdyz chce sofer procistit motor, na trhu je spousta takovych kapalin, ktere se naleji do oleje pred vymenou, necha se to pul hodiny vrcet na volnobeh a pak se to vypusti, nicmene nejlepsi jsou vcasne intervaly dobreho oleje o spravne specifikaci.
Nepretahovat kilometry, ani cas, to je nejlepsi volba. A pro jistotu interval vymeny zkratit.
Ja osobne bych to tam nutne nedaval, olej menim kazdorocne za kvalitni, kilometry nepretahuju ani nahodou, pred vymenou to necham poradne prohrat, olej vypustim a necham odkapat pres noc. Mam sice jiny motor, ale toto plati pro jakykoliv.
Rover 75 1.8L Turbo sedan 2004
Tento automobil byl: 72 453. ve výrobním pořadí, z celkového počtu 112 381 ks, 752. 1.8 T Connoisseur z celkového počtu 2 392 ks, 1 003. v barvě laku Odyssey Blue (kód: JGA) z celkového počtu 2 856 ks.
Alfa Romeo 147, 1.6 L Twinspark 105 KS
Tento automobil byl: 72 453. ve výrobním pořadí, z celkového počtu 112 381 ks, 752. 1.8 T Connoisseur z celkového počtu 2 392 ks, 1 003. v barvě laku Odyssey Blue (kód: JGA) z celkového počtu 2 856 ks.
Alfa Romeo 147, 1.6 L Twinspark 105 KS