diódy v parkovačkách/odpor
diódy v parkovačkách/odpor
Dal som do parkovačiek diódy biele,PC mi hlási poruchu svetiel.Provizórne som zapojil aj pôvodné žiarovky aby tam bol nejaký odber a zhasla mi kontrolka.Viete mi niekto poradiť,akú hodnotu má mať odpor,ktorý tam dám namiesto pôvodných žiaroviek?boli to 12V 5W.Vďaka
Predtým Rover Seventyfive 2,0 V6 AT, teraz Mercedes CLS 320 CDI, Chrysler 300 C 3,0 CRD
Re: diódy v parkovačkách/odpor
Hehehe.... vychazi to, ze ti tam ma tect proud cca pul amper
Nedaval bych tam zadny odpor, protoze to nema smysl... by ti to vytapelo pristrojovku.....
Asi nejjednodussi bude pouzit misto odporu tu zarovku.... nekam ji zastrc a paralelne k ni pripoj tu ledku (predpokladam, ze je na 12V)... typuju, ze pomer odberu je tak rozdilny, ze to nebude delat problem.... 

na jednej strane mám nejaké odpory /2/ ktoré som našiel v garáži a fungovalo to.na druhej strane je tá žiarovka ako píšeš/nemasl som viac odporov/.tak to skúsim zapnúť že aké teplé sú tie odpory...
Jeden elektrikár mi hovoril,že na niektorých autách sa dá cez počítať nastaviť zdroj osvetlenia- žiarovky/diódy.Znie mi to divne,ale je dosť inteligentný,tak mu trochu verím a pýtam sa -viete niekto,že by to išlo cez Testbook?
Jeden elektrikár mi hovoril,že na niektorých autách sa dá cez počítať nastaviť zdroj osvetlenia- žiarovky/diódy.Znie mi to divne,ale je dosť inteligentný,tak mu trochu verím a pýtam sa -viete niekto,že by to išlo cez Testbook?
Predtým Rover Seventyfive 2,0 V6 AT, teraz Mercedes CLS 320 CDI, Chrysler 300 C 3,0 CRD
Chlape!!! Tam nemuzes mrskat odpory jak se ti zlibi
To je fyzika! Jen mi povez, na jake napeti je ta dioda... Pokud je na 12V, tak to udelej tak, jak jsem ti rekl a zadne odpory tam nepridavej.... pokud neni, tak to bude slozitejsi....
No musel bys mit 5ti wattove odpory.... to uz jsou docela macci... Jde totiz o to, ze ty musis zachovad stejny odber proudu...
Jo to je dost mozne... jde tam totiz jen o to, ze pocitac kontroluje uroven odebiraneho proudu a tak se to asi jednoduse vypne... Ale jak? Hmmmmm.....

No musel bys mit 5ti wattove odpory.... to uz jsou docela macci... Jde totiz o to, ze ty musis zachovad stejny odber proudu...
Jo to je dost mozne... jde tam totiz jen o to, ze pocitac kontroluje uroven odebiraneho proudu a tak se to asi jednoduse vypne... Ale jak? Hmmmmm.....
tá dióda je kúpená orig s päticou do auta,vyzerá zvláštne-je ich tam 5 ale nie klasické ale také tie ploché diódy každá má svoj kúsok plošáku,4 sú dookola a piata je na vrchu-tvoria vlastne kocku a na každej strane na malom plošáku jedna dióda.
Ok... oni budou zapojene seriove... takze papaj 12V
Na tvaru nezalezi.... Jde o to, ze ty diody maji maly prikon.... takze jak rikam, zkusit zarovku zapojit k nim nejak paralelne a nebo paralelne pridavat oo.......... ech... ja ti to zpocitam
Pockej...

-
- Kontaktovat uživatele:
Přikláním se k trundovi, jednak tam nemůžeš mrskat odpory jak se ti zlíbí a druhak vzhleden k tomu že přes diodu teče většinou třeba 20 mA a přes žárovku ti teklo třeba 420 mA, vidíš že rozdíl je opravdu znatelnej. Jak říká Trunda, buďto do série(oprava: paralelně) diodu a 5W odpor(kterej ale topí míň než žárovka takže se neboj), nebo jak říkal trunda, žárovku vyvýst někam jinam(ať ti třeba osvěcujou motorovej prostor zevnitř) a paralelně k žárovce připojit diodu(což je asi nejjednodušší řešení).
Takze... ciste matematicky.... ty Ledky na 12V odebiraji cca 20mA, coz dela prikon cca 0,24W.... takze bys mel paralelne zapojit odpor o velikosti 32 ohmu .... a ten odpor by mel byt dimenzovany aspon na 4 watty... Doufam, ze je ma uvaha spravna.... 
Neeee.... seriove k diodam nic nepridavej!!! Nepotrebujes snizovat napeti na diode.....

Neeee.... seriove k diodam nic nepridavej!!! Nepotrebujes snizovat napeti na diode.....

- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
@trunda: to myslis, ze ty odpory by topily o tolik vyrazneji, nez kdyz tam zapoji zarovky? Zarovka prece taky hreje ...
@undy: pokud budou ty LEDky mit odber kolem 0.5 W, mel bys ke kazde paralelne zapojit odpor s hodnotou 32 Ohm. Maji-li LEDky odpor jiny, da se opet presne spocitat potrebny odpor.
Pokud se pletu, tak me opravte.
@undy: pokud budou ty LEDky mit odber kolem 0.5 W, mel bys ke kazde paralelne zapojit odpor s hodnotou 32 Ohm. Maji-li LEDky odpor jiny, da se opet presne spocitat potrebny odpor.
Pokud se pletu, tak me opravte.
Nahore jsem to zpocetl.... S tim topenim jsem si delal legraci.... chtel jsem tim jen vyjadrit skutecnost, ze 5W uz je relativne velky prikon na 12V....
Kurnikkkkk.... ted koukam, ze to mam asi blbe.... to je tak, kdyz si to clovek nepise na papir 
Jo tak definitivne.... Ander ma pravdu... je to paralelne cca 32 ohmu!!!
Diky Ondro 

Jo tak definitivne.... Ander ma pravdu... je to paralelne cca 32 ohmu!!!

- Fujitsu
- Kontaktovat uživatele:
V první fázi si změř odběr té jedné LED, nikdo nevíme, kolik jich tam přesně je a jak jsou ve výsledku zapojeny (sérioparalelně). Takže připoj LED na 12V a mezi to hoď ampérmetr přeplej na 200mA. Nebo to vyčti někde z obalu. Pak teprve můžeme počítat odpor!!
Rover 416Si, 1997, šedá kůže, Platinum Silver
http://www.rover-club.net/car_detail.php?id=212 www stránky: http://www.fuji.estranky.cz
http://www.rover-club.net/car_detail.php?id=212 www stránky: http://www.fuji.estranky.cz
Jj, jak rika Fuji, uplne nejlepsi bude zmerit odber te ledkove zarovky... ale pokud rika Undy, ze jich je tam pet, tak se da predpokladat, ze budou seriove... Jinak si to ani nedokazu predstavit... A co se tyka presnosti... vsechno je to stejne baj-voko 

ďakujem všetkým,už som späť z obedu
Tak to doma odmerám a dám zajtra hodnoty