jak vyměnit hlaví spojkový válec

Odpovědět
norbert

jak vyměnit hlaví spojkový válec

Příspěvek od norbert » pát dub 01, 2011 22:12

CDT, r.v. 2000

Tak tohle jsem tedy nečekal! Kapalina z hlavního spojkového váce mi vytekla (po stlačení spojkového pedálu) dírou v té plastové hadici, v místě jak je vedená pod baterkou. Kdysi jsem hlavní válec dal vyměnit společně s pomocným (který odešel) a najezdil jsem s tím ne víc než 60 000 km. A teď tenhlen náhlej kolaps úplně bez varování. Je možné že se to tam témi vibracemi motoru soustavně otíralo o spodek baterkové vany až se to prodralo? To by ale znamenalo, že by bylo rozumné do budoucna tu trubku něčím obalit. Nebo jednoduše ta plastová hadice hlavního spojkového válce praskla?

Chci se zeptat jak odpojit ten hlavní spojkový válec v místě jak sa napájí na tu kovovou trubku která vede do spojky. Protože už jsem to dal jednou měnit (v DSV Dunajská Stred) tak vím, že na té rychlospojce je nějaká pojistka, kterou je třeba vylomit nebo co - ale kde přesně vylamovat to netuším. Taky vím, že rozpojit a spojit staré s novým jde jen jednou. Podruhé už je potŕeba koupit tak hlavní jak pomocný spojkový válec nové.

Poraďte, prosím, jak na to, nerad bych to rozpojil tak, že se to už nebude dát spojit a budu muset koupit i pomocní spojkový válec. I když je auto v servisu, nenechám je to délat bez dozoru, protože mám vážné podezření že tyto spojkové válce na R 75 ještě nkdy nerozpájeli a že tomu až tak nerozumí. Když mi telefonovali, že našli místo kudy tpo vyteklo tak mně zaskočili svými pochybnostmi o tom, že ta plastová trubka je součástí hlavního spojkového válce a tvrdili, že to není hlavní spojkový válec ale samostatný díl, který s nebude dát jen tak snadno sehnat. Tak jsem tam do toho servisu šel na obhlídku a mám v tom jasno - je to hlavní spokjový válec a dnes jsem ho objednal z Anglie za asi 220 EUR. Do jiného servisu bych to dával nerad, jsem rád, že jsem tam dotáhl Roverka na laně. mir:

Děkuji kluci

Zakar
Bydliště: Mezi Benešovem a Táborem +420603474419 rover.sinogl@email.cz

Re: jak vyměnit hlaví spojkový válec

Příspěvek od Zakar » sob dub 02, 2011 11:01

Ta trubka praskne pouze v případě,že tam byla špatně daná a prošoupala se vibracemi jak píšeš.Musíš tu novou správně umístit a pokud ti tam chybějí ty plastové držáky tak dát nové a nebo je něčím nahradit.
ZAKAR Rover 214 Si,Land Rover Discovery,Rover 111L

Thomson

Příspěvek od Thomson » stř dub 06, 2011 15:06

Ta trubka by sla urcite opravit. Bylo by to sice hamatne ale slo by to. Jinak ja kdyz jsem meni ten valec tak se mi nechtelo tahat celou tu trubku pres meziprostor motoru a radeji jsem ho vymenil na tom konci u pedalu cili bez trubky.

norbert

Příspěvek od norbert » čtv dub 07, 2011 14:52

Ten hlavní spojkový válec už mám objednaný od 1. dubna z Anglie, dosud ale nedorazil, čili opravovat to nemá význam, když už jsem to zaplatil. Co mně tedy hlavně zajímá, je to, jak to mám rozpojit v tom místě, kde hlavní spojkový válec končí (v motorovém prostoru) tím spojovacím prvkem a pokračuje to dál kovovou trubkou do převodovky. Skrátka si myslím, že abych ten hlavní spojkový válec (vrchní díl) odpojil od spodku, tak musím asi asi vylomit nějakou závlačku, pojistku, nebo co v místě toho spojení. Nebo jen stačí tahat vršek a spodek od seba a ono se to rozpojí? Nebo jak mám na to jít kluci? Zkrátka muj problém je, jak odpojit vrček od spodku bez toho, abych to poškodil tak, že už tam ten nový vršek nenapojím.

kptHergot

Příspěvek od kptHergot » čtv dub 07, 2011 15:55

Říkala Stinky, a ta se vyzná,spojku dělá levou zadní, že bílý plast co nejvíce zatlačit dovnitř (nesundávat, jak je na obrázku) a odskočí to samo, funguje to tak trochu jako rychlospojka na vzduch nebo na vodu . . . je třeba si s tím trochu pohrát, jde to blbě, určitě je na to nějaký přípravek, ale jde to i bez něj . . ..

Obrázek
Obrázek
hadraplán MGF 1.8 VVC
Rover 75 2.0 V6 - v péči když je nemocná

norbert

Příspěvek od norbert » čtv dub 07, 2011 16:10

Jo jo, to je vončo to jsem chtěl vědět. Jen nevím, jestli ten plastovej kroužek tlačit jen prstama (jestli to vubec jde), nebo na to tlačit nějakým šroubovákem - to se ale síla bude přenášet výrazně to jednoho bodu. Tak teda nevím. A když tam nacvaknu ten nový, je potřeba to nějak odvzdušnit?

kptHergot

Příspěvek od kptHergot » čtv dub 07, 2011 17:04

Šroubovákem postupně kolem dokola a přidržovat ať to nevyjede, ale ono to celkem drží , prsty to jde špatně . . . . odvzdušnění podle toho, estli tam starý válec natlačil nějaký vzduch . . . pokud jsou nové obě strany, odvzdušňovat netřeba :wink:
hadraplán MGF 1.8 VVC

norbert

Příspěvek od norbert » pát dub 08, 2011 18:16

Tak konečně přišel ten válec z Anglie.183,55 Pounds i s poštovným. Vyrobený ve Francii s nálepkou MG Rover - tedy žádnej Lucas nebo Sachs - doufám tedy, že je to "genuine part".

Kdo má zájem, zde je kontakt:

www.bsmotors.com

email: info@bsmotors.com

V tom servisu mi to stojí už třetí týden. Dva týdny na to nešáhli - prej jiná urgentní práce, pak se na to podívali a určili diagnózu. Týden šel ten novej spojkovej válec z Anglie - což je docela hodně si myslím, ale ta úspora stojí za to.

Mám pokušení to cez víkend vyměnit sám. To jak rozpojím tu rychlospojku kde se napájí na dolnej díl už vím (a děkuji za rady s fotografiemi, byli moc fajn).

I když to vypadá jako že nic, mám problém po dnešní obhlídce i s tím, jak to rozebrat u pedálu. Koukal jsem na to ale jediný co jsem zjistil je, že to plastový voko na tom pístu kterej se po stlačení pedálu zatlačí do válce, je na tom spojkovým pedálu uchyceno nějakou kovovo-plechovou aretací a nemám šajnu jak to sundat, jestli s tím točit nebo to šroubovákem vypáčit (jako, že je to tam nějak nacvaknutý nebo co) - skrátka tam není vidět a zrcadlo jsem si dneska nevzal a je tam taky docela tma a přístup mizernej.

Snad ještě větší problém mám s tím, jaké šrouby jdou skrze ty dvě díry u doplňovací nádobky válce - zkrátka jak je ten brzdový válec našroubovanej na ten plastovej blok aby držel, když pedál zatlačí na píst. Co jsi mám nachystat? Je tam šesthraná hlava šroubu, nebo budu potřebovat křížovej šroubovák nebo co to tam mám čekat?

Další dotaz se týká techniky spojení nového dílu se starým. Ten novej díl má na té rychlospojce nasunutou takovou žlutou ochranu, aby nevytekla ta brzdovka co je v něm. Když to dám dolu, co to bude dělat? Bude to tlakem vzduchu držet tak, že to ani nebude kapat, nebo to bude kapat a nebo to bude téct pramínkem? Chci se jen připravit na to, jestli musím být nějak rychlý, nebo mám čas.

Konečně poslední dotaz - když je ten spodní spojkovej válec starší (60 000 km), bude třeba systém odvzdušnit? Když se mi to trubka prodrala pod baterkou, nemyslím, že by tam dole byl vzduch, ale když to budu spájet tak nějaký vzduch se tam asi dostane. Tak, poraďte kluci jak to odvzdušnit, nebo jen nacvaknout a je hotovo?

Děkuji

kptHergot

Příspěvek od kptHergot » sob dub 09, 2011 9:05

Aretaci vysunout šroubovákem do boku, je to jak závlačka . . . . válec drží obyč šrouby, tuším osmička klíč . . . . žlutý kondom je prachovka, nic nevyteče, je to uzavřené . . .. při spojení se tam vzduch podle mě nedostane, ale asi už tam vzduch máš, tak nejspíš odvzdušnit, vyzkoušíš a uvidíš . . . . odvzdušnit jak brzdy, ale přístup na houno
hadraplán MGF 1.8 VVC

norbert

Příspěvek od norbert » sob dub 09, 2011 11:07

Moooc děkuji, jdu na to.

Odpovědět