Trunda píše:... takže výměník olej/voda....

By mě to zajímalo sledovat na ZRu, jak se to chová s motorem vpředu...
Mam aftermarket budik teploty oleje na ZRu.
https://www.facebook.com/kuba.s.musil/v ... =3&theater
Puvodne byl zamer cidlo dat do podkovy, ktera je mezi blokem a filtrem, ale narazil jsem na nekompatibilitu zavitu. Zavit na filtr na Roveru je zjevne velice pibuzny nejakemu jinemu, a do znacne miry je s nim zamenitelny a firma Mann toho vyuziva, Problem byl, ze adapter, ktery se nasroubuje na zavyt na motoru a ma na konci stejny zavit na ktery se nasroubuje filtr (vlastne takova prodluzka aby se mezi filtr a motor vlezl ten mezikus s cidly).... takze neco je kompatibilni a neoc uz ne... takze prodluzovaci kousek sel nasroubovat krasne do filtru, ale nesel nasroubovat na motor...
Ale hned vedle filtru kousek byla krasna dutinka, nepatrne vetsi nez teplotni cidlo, takze jsem ji vyplnil teplovodivou pastou a cidlo do ni nacpal a zajistil...
Takze muj teplotni senzor je vlastne v hliniku vedle vedeni oleje, a meri + - teplotu kovu bloku / oil filtr housingu.
Chov se to stabilne, ale samozrejme to trochu ovlivnuje palubni napeti... kdyz treba pustil ventilaci, tak se raficka se zmanou napti trosku pohne.
Ale jinak mi to slouzi dobre. Teplota vody je totiz na na svem miste prakticky hned a tohle mi dava dobrou predstavu o prohrati motoru. A dokud nema 90-100 stupnu, tak autu nenakladam. Pri stani v lete, to muze lezt k 120-125, vyjimecne jeste kousek vys. kolem tech 130-135.
Pri jizde (sviznejsi) po zahrati, 100-110.