cca 233.000 km
Tak aby toho nebylo málo tak je toho víc....
Začalo to ale mou chybou... jeli jsme tak v neděli s rodinkou z kostela. Krásně začalo chumelit a padalo to pěkně na tu mokrou silnici, na které to parádně namrzalo, že to klouzalo jak sviňa. A proto jsem jel opatrně - však jsem taky vezl manželku a dvě děti. Ale asi i to bylo málo.... V jedné dědině po cestě je taková hodně hnusná zatáčka. Zprvu mírná a ke konci dost utažená. Míjel jsem se v ní s autem a proto jsem v té závěrečné fázi nemohl jet zeširoka a musel ji víc říznou a i v té rozumné rychlosti mi zadek uletěl. Bohužel se mi to nedařilo srovnat a letělo to na druhou stranu a zpět... tam jsem viděl, že vyjíždí kdosi od baráku, tak možná aj kvůli tomu ani další pokus auto uklidnit se nepodařil a tak jsem to v protisměru přesně přední SPZkou narval do začátku živého plotu, který lemuje kraj silnice, přičemž následně kolem něho se auto rychle stočilo o 180°a zadním pravým kolem to z boku prásklo do obrubníku.... no pecka docela slušná.... posádka byla v pořádku jen Věrka trošku zaplašila když slyšela jak cosi syčí - ucházející zadní guma. No nejprv koukám na předek... nárazník v místě SPZ prohnutý dovnitř a SPZ zmuchlaná na silnici. Rámeček na cáry a zamotaný do křá. No... žádná hrůza.... Horší bylo to, co jsem uviděl vzadu. Kolo prázdné, plecháč zdeformovaný a ..... kolo vyvrácené vrškem ven a to jako dost

......... málem mě kleplo.....
Pro děti a manželku přijela švagrová. Mimochodem Káťa ta to celé prospala, Vojtík zvyklý na blbiny, co s ním dělám doma, nezaregistroval to, že by se dělo něco divného... jen si přesedl do jiného auta

Já zavolal kamarádovi, aby mi přijel pomoct zkouknout co a kam s tím. Mezitím šel okolo známý. Bral to s humorem a ukazoval mi hned vedle stojící plynovou budku s poznámkou, že tu už tam taky předělával

.... taky jsme hleděli - ze zatáčky se vyřítil velkej John Deer a ten teda měl co dělat, aby to driftování ukončil dřív, než by to do nás napálil... a aj další auta tam měla co dělat, aby neskončila stejně, jako Labuťka. To, že přijíždějící kamarád to málem do mě ve smyku narval, už snad ani nebudu rozepisovat.
Sundal jsem poškozené kolo, které bylo vepředu napasované do podélného ramene. Rychlým pohledem jsem viděl jen zdeformované právě toto rameno - konkrétně trn, který je na něm přidělán čtyřma torxama a jednou maticí byl z ramene téměř vytrhnutý. Známej mi nabídnul, že by jsme to mohli odtáhnout do nedaleké hasičárny, kterou má na starost. To zdeformované rameno jsem měl doma navíc, tak jsem to chtěl zkusit opravit. Věděl jsem ale, že ten trn z ramena bez pneumatického povolováku a plamene nesundám - bingo, že v hasičárně kompresor a povolovák měli. Do hasičárny jsem se dostal po vlastní ose a to tak, že jsem místo zdeformovaného kola nasadil rezervu naopak (škodovkáři v pubertálním věku vědí o co jde

)
Následovala cesta domů se převlíknout, pobrat nářadí.... s autem jsme levou zdravou zadní nápravou najeli na prkno na špalku a poškozenou stranu jsme zvedli pořádnou velkou hasičskou panenkou. Po ohledání bylo skutečně poškozeno jen to rameno. Největší oříšek bylo to rameno vymontovat. Nejdřív odstrojit od brzd, ABSka, krytů... všechny šrouby zarezlý, zatuhlý no prostě hrůza. Jen to vymontování ramene jsme dělali téměř tři hodiny. Když bylo venku, zjistili jsme, že ten trn fakt bez nahřátí a pořádného kompresoru dolů nedáme. Navíc jsem do druhého ramene potřebovali nalisovat nový hlavní silentblok, který jsem měl naštěstí taky doma. Dával jsem tomu tak 30% a už jsem fakt nedoufal.... jeli jsme s kamarádem k němu do práce. Vylisovat a nalisovat silentblok šlo krásně. Ale co bych fakt nikdy nevěřil, tak to, co dokáže autogen. Chlapík postupně oflamboval všechny čtyři díry v trnu, pak jsme to přenesli bokem a povolovákem brnk, brnk, brnk, brnk a torxy byly venku.... fakt jsem hleděl

Pak už to šlo bez problémů pěkně namontovat zpět na auto. V sedm hodin večer to bylo hotovo a s hezky rovným kolem jsem z hasičárny vyjel bez cizí pomoci

..... fakt úleva jak bejk. Za nějakých šest hodin čisté práce se nám podařilo nemožné a já se nemusel bát, jak se nedostanu ráno do práce. Zbyly víceméně jen mušky - nechat přezout na rezervu nový zimák (ještě že jsem měl další rezervu z VIčka), udělat geometrii a pak kosmetiku, jako sundat nárazník a narovnat v něm prohnutý jekl a taky kouknout na to, co se tam stalo s nádržkou na vodu do ostřikovačů, která je zřejmě prasklá, bo mi z toho vytekla náplň.... SPZ jsem ráno narovnal, přidělal náhradní rámeček (hezky překryl ten promáčknutý nárazník

) a mohl jsem jet do práce.
.... raději sem dám fotky a pokračovat budu pod něma.... nějak se to totiž zkomplikovalo
... s nasazeným kolem naopak:
... vytrhnutý trn:
... namontované náhradní rameno a očištěný trn z původního:
.... tak a kde jsem to skončil...
Jo.... po cestě do práce jsem se stavil do pneuservisu a domluvil na dnešek přezutí a geometrii. Pneumatika byla prorvaná na blbým místě a tak se musela koupit nová. Dnes jsem jim tam auto ráno nechal.... v poledne mi volají, že geometrie je nastavená, že žádná jiná poškození nejsou a kolo přezuté..... ale.... že nemůžou nastartovat. No po telefonu jsem je navigoval co zkontrolovat, ale nic. Po práci jsem tam zajel s kolegou a ono fakt ani prd. Startér točil (pravda, baterka už byla trošku KO), čerpadlo zabzučelo, ale nic..... servisák se dušoval, že ještě normálně najel na zvedák a že s tím fakt nic krom geometrie nedělali... tak jsme se domluvili, že nechá nabít baterku a ráno zkusíme jiskru, benzín... domů mě kolega hodil, ráno mě zaveze kámoš, ale jestli to auto nerozchodím, tak fakt nevím... jak naschvál nemám v provozu ani jedno auto

Doma mám připravenou náhradní cívku a palivový filtr. Kurňa ale těch možností toho, co by to mohlo být, je nějak moc... cívka, rozdělovač, čidlo klikovky.... zkusíme jiskru, zkusím čuchnout, jestli to tam stříká benál, zkusíme vyměnit cívku.... jako vlhko teď bylo, mohla chcípnout cívka, nebo třeba přes noc vyschne, třeba pomůže nabitá baterka... prosíííííííím.... už žádná překvápka.....