Příspěvek
od olson » sob srp 30, 2014 11:36
Můj R620 SDi jede na pátý rychlostní stupeň při 2000 ot./min. rychlostí 90 km/hod, při 3000 ot./min. je to 130 km/hod. A takto je to správně. Jestli je EGR ventil zaslepený nebo ne, na to opravdu vliv nemá. Pokud bych ale natočil video, tak by tam bylo vidět, že mi to ukazuje 2000 ot./min. při 100 km/hod a 3000 ot./min. při 140 km hod. Tedy to samé, co nyní ukazuje i Janesovi. Proč? Tachometr mi totiž z nějakého důvodu ukazuje o 10 km vyšší rychlost. Dlouhodobě, stabilně, v celém rozsahu. Je to přesně o 10 km/hod víc, mám to potvrzeno jak z radarů, tak i např. při předjíždění aut jedoucích po dálnici ustálenou rychlostí 130 km/hod. Proč to tak je nevím. Pneumatiky mám předepsané, převodovku originální. Možná chybný převod impulsů ze snímače rychlosti na otáčky, možná mechanicky posunutá ručička tachometru na hřídelce, zatím jsem to nezkoumal. Už jsem si na to zvykl. Dost možná ale nejsem jediný, ty videa 3000/140 by tomu nasvědčovaly. Má někdo podobnou zkušenost?
Také v manuálu pro R600 je pro převodovku PG1 S4 FTU uváděna na pátý rychlostní stupeň při 1000 ot./min. rychlost 41,6 km/hod, tedy 1 ot./min. = 0,0416 km/hod. Vynásobením tohoto údaje příslušnými otáčkami nám to pak dá tyto údaje:
při 2000 ot./min je rychlost 83,2 km/hod
při 3000 ot./min je rychlost 124,8 km/hod
Respektive obráceně, když požadovanou rychlost podělíme tím samým údajem, dostaneme tyto otáčky:
při 90 km/hod jsou otáčky 2164 ot./min.
při 120 km/hod jsou otáčky 2885 ot./min.
při 130 km/hod jsou otáčky 3125 ot./min.
při 140 km/hod jsou otáčky 3365 ot./min.
A těch 125 ot./min navíc při rychlosti 130 km/hod znamená, že ručička otáčkoměru by měla být nepatrně víc vlevo, přesněji v polovině mezi čárkou 3000 a následující čárkou. Dělení stupnice otáčkoměru od údaje 1000 ot./min. je po 250 (od nuly do 1000 jde po 333).
Janesovi poradím dvě věci:
1. Zkus se nad tím v klidu zamyslet a krok po kroku si ty vztahy a závislosti rychlosti na otáčkách projdi.
2. Pokud Ti to před zaslepením EGR ventilu skutečně ukazovalo 3000/130, zkontroluj si kalibraci tachometru a otáčkoměru. Tachometr nejlépe na nějakém spolehlivém radaru, v rámci objektivity raději na několika. Otáčkoměr v servisu. Pak si projdi elektroinstalaci, nutně mi z toho vychází závěr, že Ti kecá otáčkoměr nebo tachometr, a to právě shodou okolností od okamžiku, kdy jsi zaslepil ten EGR. Možná jsi při tom pohnul s nějakým konektorem na kabeláži apod. v motorovém prostoru. Obecně to ale může být závada kdekoli na trase: snímač-konektory-kabeláž-řídicí jednotka-přístroj. Už se mi stalo, že kecal i otáčkoměr. Jednou chvíli ukazoval otáčky nižší i vyšší asi o 500 oproti skutečnosti. Po "prohýbání" konektorů zase fungoval normálně. Už je to asi rok a od té doby klid.
Na tom videu jsem si všiml takového poskočení ručičky tachometru v čase 0:05, což mi neodpovídá reálnému zrychlení, a i potom je ručička nějak nestabilní. Mohlo by to značit, že po drátech něco nechodí tak jak by mělo.
ROVER 75CDT, r.v. 2001, zelená HEW
ROVER 620SDi, r.v. 1995, šedý
ROVER 620SDi, r.v. 1998, zelený
ROVER 620SDi, r.v. 1997, modrý
OLTCIT CLUB 11R