Poměr otáček a rychlosti
Poměr otáček a rychlosti
Ahoj, jen skromný dotaz. Roverem 214i jezdím jen zřídka, ale přesto mě trápí, že při rychlosti nad 100 km/h ( a cca 3000 ot/min.) mám chuť zařadit 6. stupeň, kdyby ho to mělo
Auto na pětku už další zrychlení vyvíjí pomalu, což je pochopitelné. Hluk už je také dost značný a neumím si představit jet 130 km/h po nějakou delší dobu, bál bych se, že se motor rozskočí. Máte zkušenost s tím, že se motor se chová, jakoby měl na víc, než mu převodovka dovolí? Možná je to běžné, jsem zvyklý na auta vyšších tříd, takže mě tohle přišlo divné...

EsZet (Rover 214i)
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Poměr otáček a rychlosti
Akorát tohle :"Auto na pětku už další zrychlení vyvíjí pomalu, což je pochopitelné" naprosto vyvrací to ostatní co píšeš. Je to benzín takže s rostoucíma otáčkama tomu stoupá chuť se rozjíždět i síla. Zrovna 214i(pokud máme oba na mysli tu jednovačkovou 55kW verzi si myslím že je docela zoufale slabý) i když nikdy jsem v tom nejel. Takže šestkou by sis po téhle stránce nepomohl. Co se týče kvality cestování a hluku, tak tam by sis polepšil, ale bohužel těžko bych si vzpomenul na nějaký auto z roku 1996(kdy se rozjela řada RF), který má šestistupňovou převodovku, navíc z nižší střední třídy. To bys musel zalovit tak o pět až sedum let později! 

- Fujitsu
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, pocit, že tomu chybí šestka mám pokaždé když jedu s lehkou nohou 110km/hod a víc.
Rover 416Si, 1997, šedá kůže, Platinum Silver
http://www.rover-club.net/car_detail.php?id=212 www stránky: http://www.fuji.estranky.cz
http://www.rover-club.net/car_detail.php?id=212 www stránky: http://www.fuji.estranky.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
chod s tym 180 KM/h a potom ti bude pripadat 110 KM/h ako uspavanka
:D:D

Rover 214Si 16V 1996, hrdzoblato
-
- Kontaktovat uživatele:
JJ Fuji, taky bych bral šestku, když na dálnici točím 3000 rpm(= 140kmh) tak už je to pro mě týrání dieselovýho motůrku, ale když ono se BMW s šestistupňovejma rozhoupalo až někdy v roce 2003... Takže se nadá očekávat že by je Rover do dieselů dával. Jinak by mě zajímalo jestli ma donutilovo ZT vůbec šest kvaltů? Myslím že takovýmu fáru by to slušelo. U dvoukila nebo čtyřkila mě to (kluci neurazte se) přijde jako velkej nadstandard. 

- Fujitsu
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, je to nadstandard, ale když si to tak vezmeš, tak ta šestka by se jako vyloženě udržovací rychlost na rovinky hodila do každého druhého auta se stejným rokem výroby a podobnou motorizací. Zase nemělo by cenu to cpát do Felicií, kde by ji motor neutáhnul ani ve 130ti....
U tech našich benzínů je problém spíš v tom, že už to docela hlučí a potom má člověk subjektivní pocit, že to nějak trápí, přitom otáčky kolem 4000 nejsou problémem ani dlouhodobě. Jediné plus pro šestikvalt je tedy spotřeba.
U dieselu bych to viděl podobně, to auto je stavěné na dálnice, takže musí bez problémů motor dlouhodobě vydržet 160km/hod.
U tech našich benzínů je problém spíš v tom, že už to docela hlučí a potom má člověk subjektivní pocit, že to nějak trápí, přitom otáčky kolem 4000 nejsou problémem ani dlouhodobě. Jediné plus pro šestikvalt je tedy spotřeba.
U dieselu bych to viděl podobně, to auto je stavěné na dálnice, takže musí bez problémů motor dlouhodobě vydržet 160km/hod.
Rover 416Si, 1997, šedá kůže, Platinum Silver
- Austin
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:

Pán má pravdu, akorát je nutno tam tu 4 podržet déle, aby se to rozjelo, a pak teprve 5.
A je to otázka pneumatik, ty za 1080 Kč nejsou nad 120 žádný zázrak, otázka je co má obuto.
Austin Allegro 1.5 MKII 76, Austin Princess 2.0 OHC MKI 76, Rover 200 CVT 1.6 Twincam 99, Mini Cooper 1.3 97
To je normální. A hluk je způsobený hlavně těsněním kolem dveří a můžou to být i pneumatiky, kkteré mlžou hučet vážně hodně.
Jinak ve větších rychlostech je opravdu potřeba při předjíždění (100+) točit motor hodně, aby auto jelo.
Mě auto točí 3000 při asi 120km/h a táhne tak, že bych tam opravdu uvítal šestku, protože motor na to má. Měla by se dávat do všech aut a určitě by to snížilo spotřebu. Je to jenom otázka času. Vemte si, že ještě nedávno měly auta jenom 4
Jinak ve větších rychlostech je opravdu potřeba při předjíždění (100+) točit motor hodně, aby auto jelo.
Mě auto točí 3000 při asi 120km/h a táhne tak, že bych tam opravdu uvítal šestku, protože motor na to má. Měla by se dávat do všech aut a určitě by to snížilo spotřebu. Je to jenom otázka času. Vemte si, že ještě nedávno měly auta jenom 4

prodany Rover 620ti 
Mercedes 124-300 Coupe
Ochcafka na kazdy den

Mercedes 124-300 Coupe
Ochcafka na kazdy den
-
- Kontaktovat uživatele:
Tobiáši, je celkem otázka jak moc nedávno to je.
V mých 27 let starých očích už to je teda sakra dávno co tyhle čtyřrychlostní auta sjížděly z výrobní linky... 

Tommi, v mých 23 letých očích to je ještě dál
ale stejně si pamatuju, že mě na tom táta učil řídit 

prodany Rover 620ti 
Mercedes 124-300 Coupe
Ochcafka na kazdy den

Mercedes 124-300 Coupe
Ochcafka na kazdy den
Dle mě na to jdete trochu od jinud. Podle mě jednak vychází z toho, že 6ti kvalt byl tenkrát konstrukčně dost náročnej, a druhak že benzín bez turba o výkonu 110 koní ho neutáhne. Je totiž záměr, aby na 100ce měl 3000 otáček a dálničních 130 jezdil na 4000 otáček. je to dané kroutákem. největčí krouták = nejnižší spotřeba.
Pokud by měl šestku tak by na 130ti točil třeba ty tři tisíce, ale spotřeba by byla dle mě stejná. Protože by potřeboval víc plynu na překonání odporu vzduchu.
No a maximálka končí na 5500 tisících. Tam má max silu. No a s šestkou by tam točil tak 4-4500, a podle mě by to vůbec na 185km/h neutáh. protoře v těhle otáčkách má nějakejch 80 koní.
zatímco dneštní turbo motory maj točenák dole, a můžou pálit 160 na 3000 otáček...pro tohle tvrzení mám tak trochu podklad, protože díky palubnímu PC je vidět, že při 70ti žere takřka stejně jako při stovce. Přitom rozdíl v odporu vzduchu je velkej. No a nemám jiné vysvětlení, než že to dělá kroutící moment.
Pokud by měl šestku tak by na 130ti točil třeba ty tři tisíce, ale spotřeba by byla dle mě stejná. Protože by potřeboval víc plynu na překonání odporu vzduchu.
No a maximálka končí na 5500 tisících. Tam má max silu. No a s šestkou by tam točil tak 4-4500, a podle mě by to vůbec na 185km/h neutáh. protoře v těhle otáčkách má nějakejch 80 koní.
zatímco dneštní turbo motory maj točenák dole, a můžou pálit 160 na 3000 otáček...pro tohle tvrzení mám tak trochu podklad, protože díky palubnímu PC je vidět, že při 70ti žere takřka stejně jako při stovce. Přitom rozdíl v odporu vzduchu je velkej. No a nemám jiné vysvětlení, než že to dělá kroutící moment.
-
- Kontaktovat uživatele:
Pravda .......
A na diesel 3000 rpm je akurat, vtedy je vo svojej koži. 4000 rpm by som tocil kratkodobo.
A na diesel 3000 rpm je akurat, vtedy je vo svojej koži. 4000 rpm by som tocil kratkodobo.
Rover 214Si 16V 1996, hrdzoblato
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
@Eny45: svata pravda ... jet benzinova R200/400 napr. rychlosti 130km/h pri 2500-3000 rpm, tak to ten motor neutahne, ma maly Mk.
@mackoco: pro diesel je 3000 rpm z dlouhodobeho hlediska prakticky maximum, pak uz je z principu dost hlucny a svezeni je cim dal neprijemnejsi.
Maximum krouticiho momentu maji dnesni turbodiesely kolem 2000 rpm (dnes casto 1800-2500 nebo jeste o neco vetsi rozpeti). Proto jsou takove motory vybaveny 6-kvaltem, kdy toci na dalnici treba jen 2200 rpm pri 130 km/h, takze pri 3000 rpm uz to auto jede pres 170 km/h. Taky maji kroutak 300-400 Nm oproti cca 110 Nm u 1.4-1.6 K-series. A vykon je sice krasna vec, ale hodnota a prubeh Mk je pro jizdu v silnicnim provozu podstatnejsi hodnota.
@mackoco: pro diesel je 3000 rpm z dlouhodobeho hlediska prakticky maximum, pak uz je z principu dost hlucny a svezeni je cim dal neprijemnejsi.
Maximum krouticiho momentu maji dnesni turbodiesely kolem 2000 rpm (dnes casto 1800-2500 nebo jeste o neco vetsi rozpeti). Proto jsou takove motory vybaveny 6-kvaltem, kdy toci na dalnici treba jen 2200 rpm pri 130 km/h, takze pri 3000 rpm uz to auto jede pres 170 km/h. Taky maji kroutak 300-400 Nm oproti cca 110 Nm u 1.4-1.6 K-series. A vykon je sice krasna vec, ale hodnota a prubeh Mk je pro jizdu v silnicnim provozu podstatnejsi hodnota.
mám také podobný problém při 90 kmh točím 3000 rpm takže když jedu po dálnici tak abych jel nějakých 120-130 točim 4500 a to už to fakt duní takže nic příjemnýho je pravda že mám motor d16a8 honda a převodovka tam je kratší roverácká ale stejně kdybych tam dal origo převodovku tak při 3000 pojedu 100 -105 což neni moc dobrý přilepšení-
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jestli ted jedes pri 3000 rpm rovnych 90 km/h, tak pri 130 km/h ti motor toci cca 4300 rpm. Kdybys mel prevodovku, se kterou bys jel pri 3000 rpm rychlosti 105 km/h, pak pri 130 km/h by tocil jen cca 3700 rpm. Myslim, ze to je celkem velky rozdil.