Hlava motoru + chladící kapalina...
Hlava motoru + chladící kapalina...
Zdravím lidi, chci se zeptat, jakou dáváte do Rovera nemrznousí směs? Modrou nebo červenou? Já tam donedávna dával modrej fridex a když sem teď viděl jak vypadá po sundání hlava, tak sem docela koukal. Hlava celkem "vyžraná", ptal jsem se několika nezávislých mechaniků a prý za to může špatně zvolený fridex. Takže si musím nechat trochu zbrousit hlavu, aby se ztrhly ty vyžraný plochy. Jinak o těsnění nebo jeho chatrný náhražce se ani nebudu zmiňovat...Občas se divím, co jsou lidi za prasata. (Rovera mám skoro 5 let a těsnění nechávám dělat poprvé, takže předchozí majitel na to celkem kašlal)
Re: Hlava motoru + chladící kapalina...
Modrý i červený jsou stejný, jen červený je na 5 let a modrý na 2 roky. Důležité je složení, kapalina musí být na bázi etylenglykolu, pokud tam někdo předtím nalil starý čirý fridex na bázi propylenglykolu, sežralo to ten hliník.
tak to možná bylo tím, protože to co jsem viděl je fakt mazec, sem zvědavý nakolik se to celý vyškrábe...Známý mi říkal, že prej ten modrý fridex je "zákeřnější" na hliník, a že je lepší tam dát ten červený...
-
- Kontaktovat uživatele:
Nene, je to jak říká Hombre.
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já hlavně od mechaniků slyšel, že se nemají střídat a má se tam dát vždycky ten, který tam byl. Jaké jsou důvody nevím, ale logicky asi jiné složení, tak se to možná nějak mele ...
-
- Kontaktovat uživatele:
Co ja vím tak když se smíchaj různý fridexy může to mít špatný vlastnosti pro ten hliník 

samozřejmě etylenglykol s propylenglykolem nemíchat, když se smíchá červený s modrým tak to zas tak nevadí, ale už to nebude mít tu hezkou barvu 

- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nemyslel jsem smíchat ... ale když je v okruhu červená, nemá se při výměně nahradit modrou a naopak.
To právě že nevadí, obě jsou etylenglykol, červená je dražší, má delší výměnnou lhůtu a je obohacena o fluorescenční aditivum, které se při skrytém úniku kapaliny neodpaří, ale pod UV zářivkou bude krásně svítit, takže se potom takový únik lépe hledá.
A jaký je rozdíl mezi.... ethylenglykolem a monoethylenglykolem,jak to je,mám dva nebo tři druhy těchto modrých ještě co jsem nalíval loni do jiných aut a každý smrdí jinak,ty tedy smíchat lze? Na všech je G 48 a dvou ještě navíc VW TL774-C
R 400 SDI 99
monoetylenglykol a etylenglykol je pro naši potřebu to samé, ten monoetylenglykol je snad něco novějšího, ještě šetrnějšího k tomu hliníku, smíchat to lze v tom smyslu, že ta směs zůstane chladicí kapalinou, která chladí, funguje a nežere hliník, ale už to nebude mít vlastnosti kapaliny třídy G ani C ani D, ale něco mezi. Takže úmyslně jakože dám půl zelené a půl červené bych to nemíchal, ale když se rozhodneš vyměnit jednu za druhou, tak nějaké pečlivé proplachování není nutné. Když se ale smíchá propylenglykol s etylenglykolem, vznikne nějakej humus snad i se sraženinama a podobně.
Já osobně preferuju červenou (géčko) a pokud možno smíchanou pouze s destilkou 1:1
Já osobně preferuju červenou (géčko) a pokud možno smíchanou pouze s destilkou 1:1

- Roman620ti
červená vypadá nejlíp, aspoň mám pocit že mám nový auto
Ale chce to pořádně vyčistit systém, případně vyměnit expanzku, at to nevypadá jako ve vraku
Čistá expanzka to je základ, proto bych asi nemohl mít Renaulta, tam je tolik rezu, nebo bordelu či co a nikdy to nejde vyčistit, furt to tam je
Asi nějak špatně zbolený material 

2x Rover 620ti
jojo, taky mám pocit, že červená je taková moderní 

- Roman620ti

2x Rover 620ti
A čo poviete na chladiacu náplň takú aku má napr. felícia myslím že má označenie G-48 je taka rúžova ja som uvažoval o takom niečom má niekto skúsenosti jedná sa o 200 1.4 16V, ďakujem za odpoveď