právě procházím obdobím kdy mi již pomalu přestává stačit můj Rover 200 a rád bych přesedlal do pětasedmdesátky... Už delší dobu se poohlížím po verzi, která by mi padla na míru, ale pořád nejsem úplně rozhodnutý.
Všeobecně dávám přednost benzínovým motorům, hlavě proto, že nejezdím často a dokonce ani daleké trasy tak mi tolik nezáleží na spotřebě jako spíš na spolehlivosti a levnější údržbě (servisu) a aby auto bylo trochu živé (aby se neplazilo). Vyhlédl jsem si tedy Rover 75 1.8i, což se myslím všeobecně považuje za relativně správnou volbu. Pak jsem ale trochu zaváhal když jsem četl různé informace o spotřebě. Dle mého názoru je 8l na sto už docela šlupka.
Poprvé jsem seděl a měl tu čest řídit Rover 75 Tourer 1,8 automat a musím říct, že svezení to bylo překrásné, ale bylo prakticky jedno jestli šlapu nebo nešlapu na plyn, připadalo mi že tohle auto může jet rychleji snad jedině kdybych ho hodil ze skály. Ale myslím si, že to bylo zejména nevhodně zvolenou kombinací těžkého auto (Tourer) slabého motoru (1,8) a ještě autmatický převodovky.
Trochu mě to sklamalo a ztratil jsem jistotu, že chci 1,8i ... pak jsem koukal na parametry a spolehlivost nafťáků a došel jsem k názoru, že to možná nebude tak hrozný a jako bonus spotřeba kolem 6ti litrů na 100 přijde v dnešní době určitě vhod každému.
Tak jsem postoupil na 2,0 CDTi, ale pořád mám několik nejasností, které můžete spolehlivě objasnit určitě jen vy.
Zajímá mě jestli je to rozumná volba, ideálně prosím někoho kdo měl možnost srovnávat.
Zajímá mě jestli motor 2.0 CDTi má trochu života (byl jsem zvyklý na Rover 200 1,4i, který sice není super rychlý na dálnici, ale ve městě ve vyšších otáčkách je to mrštné zvířátko)
A zejména by mě zajímalo jestli někdo z vás má možnost srovnat tyto dva motory (1,8i a 2,0 CDTi) jak velký je rozdíl v jízdních vlastnostech, spolehlivosti.
Taky by mě zajímalo jak citelný je rozdíl mezi CDT a CDTi, jestli má vůbec za cenu pár kW usilovat o CDTi a pak brečet nad vysypanym turbem... (někde jsem četl, že na výkonu tolik poznat není)
A v neposlední řadě by mě zajímalo jestli se přikláníte ke koupi v Německu nebo jinde.
Budu vděčný za jakýkoliv postřeh už několik týdnů procházím všechny možné stránky a už jsem se dostal do stavu kdy jsem víc nerozhodný než na začátku

A doufám, že se brzo uvidíme na srazu