Moje praxe a můj názor dle toho, co jsem sám kolem toho dost laboroval. Ber/neber...
Dle Autodat a i to, co jsem lil já, když už jsem lil, tak Dexron IID (prostě jsem v mototechně řekl Dexron 2).
Z praxe a i z toho, co se tu historicky řešilo, vyplývá, že pokud ti kapalina nemáš v expanzce na dně a pokud nebzučí čerpadlo, tak ji raději nechat tak, jak je a vůbec neměň. Případně pouze dolij, ale jen pokud už je jí opravdu hodně pod mírou.
Proč? Čerpadlo není zrovna dvakrát dobře konstrukčně řešené, hlavně těsnění. To je náchylné na profouknutí. Když vyměníš kapalinu a naliješ novou, je to pro celý systém šok, protože i když tam naliješ správnou normu, proti té, se kterou je to jeté, to bude mít dost jiné vlastnosti včetně viskozity. V důsledku to může znamenat to, že čerpadlo začne bzučet, protože už má větší vůle a řidší nová kapalina nebude schopná ty vůle "vytěsnit". Nebo svými vlastnostmi způsobí to, že se "profoukne" těsnění.
Sám jsem si vyzkoušel oboje.
Na Kupéčku jsem se rozhodl kapalinu vyměnit. Protože čerpadlo už mírně začínalo bzučet a říkal jsem si, že to třeba pomůže. Výsledkem bylo to, že začalo bzučet tak, že se muselo vyměnit.
Na Labuti jsem z toho důvodu nikdy kapalinu neměnil, nedolíval (ano, teď už jí je na předepsaném minimu). Tedy kapalinu tam mám za mého vlastnictví cca 10 let a nějakých 160 tis. km. Řekl bych, že tu kapalinu možná ani nikdy nikdo neměnil, pokud to nebyl předepsaný úkon v záruční době. A myslím, že díky tomu vše funguje jak má, čerpadlo nesákne a nebzučí a jsem rozhodnut možná jen po malých dávkách jen něco dolít, rozhodně ne ale vyměnit.
S čím mám dobrou zkušenost a doporučil bych jako jedinou věc k řešení - mírně přetáhnout na čerpadle čtyři šrouby, které ho drží dohromady. Silikonové těsnění už je samozřejmě za ty roky zdegradované a tímto jednoduchám zásahem se o něco oddálí doba, kdy se profoukne a začne sáknout a nasávat vzduch (tedy pak i bzučet). Takto jsem oddálil výměnu třeba na MG, kde už to začalo sáknout a bzučet a po dotažení už to minimálně aspoň nebzučí.
Tak to tak za mě