pozor na dveřní spínač/doplnění hlídače světel

Autoservisy, testbooky....atd
Odpovědět
olson

pozor na dveřní spínač/doplnění hlídače světel

Příspěvek od olson » úte kvě 06, 2014 15:20

Tedy pozor na dveřní spínač, který začíná zlobit. Při otevření dveří se někdy stane, že se nerozsvítí vnitřní osvětlení. Stačí několikrát ručně spínač promačkat a funguje. Patrně zoxidované kontakty. Samo o sobě by to nevadilo, kdyby díky tomu nehrozilo i vybití akumulátoru. Při zastavení, po vypnutí motoru a otevření dveří se ozve výstražný tón, pokud zůstanou rozsvícená světla. Tedy pokud je spínač funkční. Pokud ne, upozornění na rozsvícená světla se nekoná. Večer je to v pohodě, to je vidět, že světla svítí, tak to člověka trkne, že je má vypnout. Průšvih může nastat ve dne. Teď se mi to stalo. Naštěstí jsem se během 10-ti minut vracel.
Takže urychleně opravit nebo vyměnit. Ale i tak se chystám konečně namontovat hlídač světel, stejný jako mám v druhém autě, jehož funkce je mnohem praktičtější - výstražný tón se ozve ihned po vypnutí motoru, pokud zůstanou světla rozsvícená, bez žádné vazby na dveřní spínač. Navíc má i funkci upozornění na nezapnutá světla po nastartování. Byť tento úkon mám vcelku vžitý, tak se přeci jen někdy stane, že zapomenu. A lístek s nápisem SVĚTLA, který jsem si dal před tachometr ze začátku, než jsem si navykl světla zapínat automaticky, taky není všemocný a věčný.
Hlídačů světel je na trhu hned několik typů. Osobně můžu doporučit W031, výrobek dnes již neexistující TESLy Lanškroun. Dá se ale ještě sehnat. Případným zájemcům můžu zodpovědět dotazy ohledně montáže a zapojení, kdysi jsem se podílel na výrobě.
ROVER 75CDT, r.v. 2001, zelená HEW
ROVER 620SDi, r.v. 1995, šedý
ROVER 620SDi, r.v. 1998, zelený
ROVER 620SDi, r.v. 1997, modrý
OLTCIT CLUB 11R

Odpovědět