opravit nebo zrušit?
opravit nebo zrušit?
Dlouho jsem tu nebyl ale poslední dobou mám velké dilema. Moje kára 75 CDT z roku 99 se asi začíná rozpadat na součástky. Na STK zjistili ramena v pytli(takže geometrie totál v haj...), pak se mi zasekly levé zadní dveře a poslední dobou ho na lehce vlažný motor nenatočím. Úplně studené nebo úplně ohřáté to chytne na škrtnutí, ale speciálně když je teplota těsně nad nulou, tak točí, lehce si zachrochtá, ale nechytne. Kromě toho mi ještě vyhořelo osvětlení SPZ-z rampy se zakouřilo a obě žárovky totálně vyhořely a na kapotě se udělaly puchýře a loupe se lak. Prostě se obávám, že auto jde do věčných lovišť. Máte někdo s takovými závadami zkušenost, o co jde? Obávám se, že vrážet do toho dalších 30 asi už nemá moc význam. Je mi toho auta ale moc líto a nechtěl bych ho jen tak prohnat lisem.
Re: opravit nebo zrušit?
To jsou všechno řešitelné věci,to si přece 75 nezaslouží zahodit jí...Hlavu vzhůru!

Range Rover a MG B GT
Dle popisu to nevypadá, že by se to rozpadalo na prvočinitele.
Odcházející ramena je celkem běžná věc nejen u tohoto auta, že se tím zničí geometrie nápravy, není katastrofa hodná politického řešení.
To se dá za poplatek pak seřídit v opravně (dělá se to tak běžně a rozhodně to není věc na úrovní GO motoru).
Potíže s motorem by se jistě daly vyléčit diagnostikou a opravou, samozřejmě zadarmo to není. O co jde, netuším, zkušenosti nemám.
Vyhořelé osvětlení "SPZ" je častým následkem toho, že se tam nacpou sufitky o vyšším příkonu > 5W. Patří tam 5 W žárovka, před montáží doporučuju kontakty obrousit a máznout olejem, nebo sprejem na kontakty. V případě nespokojenosti se dá koupit osvětlení nové, či použité a rozhodně to není věc, která by se brzy rozpadla znovu, stačí tam dávat správné žárovky.
Zaseklé zadní dveře jsou tuším důsledkem špatného mechanického elementu, který je z plastu, lze sehnat kovovou náhradu a je klid. Typický problém u tohoto vozu.
Potíže s lakem hodně lidí netrápí, co na to říct? Nejezdit v soli, lak opravit, obrousit, natřít barvou, sehnat jinou zdravou kapotu, co já vím?
Kolik to auto má najeto? 500 000 km? Víc? To by se dalo čekat, že se to začne rozpadat (a to jen za jistých okolností), bylo tu pár blbečků, co měli dle tachometru polovinu z toho a už plakali, jak je všechno špatně....to auto najede v pohodě mnohem víc, jen to něco vyžaduje...
Za mě - nacpal bych do toho klidně víc peněz, jak těch zmíněných 30 000,-, být to můj vůz a vědět, v jakém je přesně stavu.
Ale jestli je to kára, tak to zrušte.
Odcházející ramena je celkem běžná věc nejen u tohoto auta, že se tím zničí geometrie nápravy, není katastrofa hodná politického řešení.
To se dá za poplatek pak seřídit v opravně (dělá se to tak běžně a rozhodně to není věc na úrovní GO motoru).
Potíže s motorem by se jistě daly vyléčit diagnostikou a opravou, samozřejmě zadarmo to není. O co jde, netuším, zkušenosti nemám.
Vyhořelé osvětlení "SPZ" je častým následkem toho, že se tam nacpou sufitky o vyšším příkonu > 5W. Patří tam 5 W žárovka, před montáží doporučuju kontakty obrousit a máznout olejem, nebo sprejem na kontakty. V případě nespokojenosti se dá koupit osvětlení nové, či použité a rozhodně to není věc, která by se brzy rozpadla znovu, stačí tam dávat správné žárovky.
Zaseklé zadní dveře jsou tuším důsledkem špatného mechanického elementu, který je z plastu, lze sehnat kovovou náhradu a je klid. Typický problém u tohoto vozu.
Potíže s lakem hodně lidí netrápí, co na to říct? Nejezdit v soli, lak opravit, obrousit, natřít barvou, sehnat jinou zdravou kapotu, co já vím?
Kolik to auto má najeto? 500 000 km? Víc? To by se dalo čekat, že se to začne rozpadat (a to jen za jistých okolností), bylo tu pár blbečků, co měli dle tachometru polovinu z toho a už plakali, jak je všechno špatně....to auto najede v pohodě mnohem víc, jen to něco vyžaduje...
Za mě - nacpal bych do toho klidně víc peněz, jak těch zmíněných 30 000,-, být to můj vůz a vědět, v jakém je přesně stavu.
Ale jestli je to kára, tak to zrušte.
Rover 75 1.8L Turbo sedan 2004
Tento automobil byl: 72 453. ve výrobním pořadí, z celkového počtu 112 381 ks, 752. 1.8 T Connoisseur z celkového počtu 2 392 ks, 1 003. v barvě laku Odyssey Blue (kód: JGA) z celkového počtu 2 856 ks.
Alfa Romeo 147, 1.6 L Twinspark 105 KS
Tento automobil byl: 72 453. ve výrobním pořadí, z celkového počtu 112 381 ks, 752. 1.8 T Connoisseur z celkového počtu 2 392 ks, 1 003. v barvě laku Odyssey Blue (kód: JGA) z celkového počtu 2 856 ks.
No, já když v poslední době vidím, do jakého stavu se pětasedmy za těch 15 let služby dostaly, tak si zas dokážu představit, že jednoho krásného dne prostě zhynou. Pokud těm autům není věnovaná průběžná puntičkářská péče a neřeší se vše vždy hned, tak na tomhle relativně složitém autě se těch nedostatků nakupí tolik, že to už pak moc zvladatelné není. A to se prostě u auta pro denní používání stává.
Takový případ JaRoye, který si koupil takto doježděné auto a jak se z toho sesypal. A nemá smysl uvrtávat lidi do toho, aby takovou cestu nastupovali. Člověk by pak musel být fakt hodně velký srdcař, aby to ustál.
Pokud už je kus zmožený korozí a interiér dostal na frak tím, že majitelé sem tam vlezli do auta v montérkách a pak to někdo zkoušel čistit a v důsledku toho jsou odfouklé tapecy a to i třeba v důsledku dlouhodobě neřešeného zatékání, kdy to nejvíc odškytá hromada řídících jednotek... pak i já sám nevidím moc smyslu do toho investovat. Ekonomicky je prostě lepší si sehnat zachovalý kousek, kterých se ještě dá pohledat dost.
Možná demagogie, můj názor a moje praxe
Takový případ JaRoye, který si koupil takto doježděné auto a jak se z toho sesypal. A nemá smysl uvrtávat lidi do toho, aby takovou cestu nastupovali. Člověk by pak musel být fakt hodně velký srdcař, aby to ustál.
Pokud už je kus zmožený korozí a interiér dostal na frak tím, že majitelé sem tam vlezli do auta v montérkách a pak to někdo zkoušel čistit a v důsledku toho jsou odfouklé tapecy a to i třeba v důsledku dlouhodobě neřešeného zatékání, kdy to nejvíc odškytá hromada řídících jednotek... pak i já sám nevidím moc smyslu do toho investovat. Ekonomicky je prostě lepší si sehnat zachovalý kousek, kterých se ještě dá pohledat dost.
Možná demagogie, můj názor a moje praxe
- djmicho
- Kontaktovat uživatele:
Za 30 nekoupíš ani jiné provozuschopné auto.. Chce to navštívit nějakeho Rovera odbornika co to zhodnotí..
Provozovatel maloobjemového dieslu (3222ccm)
To není demagogie, ale logická úvaha.
Asi nevíme, v jakém stavu ho má- pokud má jen tyto "problémy", co popisuje, tak je úvaha dát to z těchto důvodů do šrotu jen zoufalá. Proto se ptá, jestli jsou zmíněné závady normální. Nějakou odpověď dostal. Na základě toho se musí rozhodnout, co s tím
Pokud má káru, tak je to jasné.
Opravovat vůz, kde je kdeco ve stavu bídném, byť to zatím funguje, je neekonomické, pravda.
P.S. Dodatek k laku- 75kdy mají lak poměrně dobře udělán a je celkem tvrdý, případné potíže s korozí jsou buď kvůli výrobní vadě, nebo od kamínků ze silnic.
Poškození na úroveň plniče co nejdřív opravit. Bývá to běžná věc to otlučení, pak to samozřejmě časem koroduje.
Asi nevíme, v jakém stavu ho má- pokud má jen tyto "problémy", co popisuje, tak je úvaha dát to z těchto důvodů do šrotu jen zoufalá. Proto se ptá, jestli jsou zmíněné závady normální. Nějakou odpověď dostal. Na základě toho se musí rozhodnout, co s tím
Pokud má káru, tak je to jasné.
Opravovat vůz, kde je kdeco ve stavu bídném, byť to zatím funguje, je neekonomické, pravda.
P.S. Dodatek k laku- 75kdy mají lak poměrně dobře udělán a je celkem tvrdý, případné potíže s korozí jsou buď kvůli výrobní vadě, nebo od kamínků ze silnic.
Poškození na úroveň plniče co nejdřív opravit. Bývá to běžná věc to otlučení, pak to samozřejmě časem koroduje.
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Předpokládám, že mluví o zadní kapotě, kde došlo k poškození laku následkem vyhoření lišty osvětlení RZ.
Díky za info a názory. Auto se kilometrově blíží k 300 tis. a obával jsem se, že to prostě už nedává. A protože je mi ho líto, zkusím to ještě pořešit. Víte někdo, kde se dá ten kovový mechanismus dveří sehnat v ČR nebo mám napsat lenhamovi? Ta kapota se loupe vepředu. Celé auto je naprosto bez rzi, ale ta kapota(+přední plast) není už podle odstínu barvy origo a teď se začala loupat. Rampa na osvětlení SPZ je v pořádku, akorát se to bude muset celé nově vydrátovat nebo dát LED pásek. Rameno holt zainvestuju. Potřebuju spolehlivé auto na denní ježdění a i když kára to je, tak zatím 6 let jezdila dobře. Každopádně ještě jednou díky za trochu optimismu.
mmch: neprodává někdo levně 25? asi budu potřebovat zálohu, kdyby něco... 
Doporučuju opravit původní osvětlení SPZ a dát tam žárovky, které tam patří. Pro nějaké LED pásky nebo LED sufidky by nemuselo mít STK nebo Policie pochopení.fuller píše:Rampa na osvětlení SPZ je v pořádku, akorát se to bude muset celé nově vydrátovat nebo dát LED pásek.
Jinak samozřejmě přeju, ať se ti vše podaří opravit a auto slouží co nejdéle. A jestli je koroze jen na kapotě, asi bych to taky doporučil opravit, než zrušit. I když do toho dáš dost peněz, nakonec budeš mít auto ve stavu, jaké bys za ty peníze nepořídil, budeš vědět co tam máš a jako bonus se prohloubí duševní vztah mezi tebou a autem, což je u starších aut moc důležité
Ta haupna nekoroduje(zatím). Přes léto se udělaly puchýře, které teď praskly a loupe se vrchní lak. A je možné, že to startování dělají žhavící cívky? Ty jsem (přiznám se bez mučení) nikdy nekontroloval. Něco podobného mám od řidiče-profíka, ale ten jezdí s kamionem a špatné startování tím prý vyřešil, ale na náklaďáku... A navíc mě to nestartuje jenom na vlažném motoru. Za studena a když je to úplně ohřáté funguje na škrtnutí jak švýcary.
Na mojí 75 mám najeto bezmála 200t.Mil,to je 360.000 KM.Nemám pocit ani potřebu si myslet,že by to měla jakkoliv za sebou.Naopak,těším se s ní na dalších mnoho tisíc Mil...Je to jen o údržbě a přístupu k ní.Vyplatí se nešetřit a autu dát,co potřebuje.Naprosto upřímně,75 je nejlepší osobní auto co jsem kdy v životě měl,a to mi jich za těch spoustu let,co jsou auta můj koníček i práce zároveň prošlo rukama stovky...fuller píše:Díky za info a názory. Auto se kilometrově blíží k 300 tis. a obával jsem se, že to prostě už nedává. A protože je mi ho líto, zkusím to ještě pořešit. Víte někdo, kde se dá ten kovový mechanismus dveří sehnat v ČR nebo mám napsat lenhamovi? Ta kapota se loupe vepředu. Celé auto je naprosto bez rzi, ale ta kapota(+přední plast) není už podle odstínu barvy origo a teď se začala loupat. Rampa na osvětlení SPZ je v pořádku, akorát se to bude muset celé nově vydrátovat nebo dát LED pásek. Rameno holt zainvestuju. Potřebuju spolehlivé auto na denní ježdění a i když kára to je, tak zatím 6 let jezdila dobře. Každopádně ještě jednou díky za trochu optimismu.mmch: neprodává někdo levně 25? asi budu potřebovat zálohu, kdyby něco...
Škoda,že už se nedá koupit nová...Budu proto dělat všechno pro to,aby jsme spolu zůstali co nejdéle
Mechanismus zámku je tady:
http://www.tazuparts.com/en/produkt/rov ... fqf000050/
Komunikace s nimi funguje,ještě jsem zatím nic neobjednával ale chystám se brzy na spojkové válečky.
Tak se drž!To dáš dokupy a budeš rád,že jsi jí neposlal pryč
Range Rover a MG B GT
Záleží, na jaké úrovni je to provozováno a jakou údržbou to prochází. Takže těch 300 000 km nemusí znamenat vůbec nic, ale též to může být brzká konečná stanice. Nejblíže od Plzně máte asi Zakara nebo Johnyho, doporučuji se u nich domluvit na prohlídku a uvidíte, co se tím dá dělat.fuller píše:Auto se kilometrově blíží k 300 tis. a obával jsem se, že to prostě už nedává. A protože je mi ho líto, zkusím to ještě pořešit. Víte někdo, kde se dá ten kovový mechanismus dveří sehnat v ČR nebo mám napsat lenhamovi? Rampa na osvětlení SPZ je v pořádku, akorát se to bude muset celé nově vydrátovat nebo dát LED pásek. Rameno holt zainvestuju.
"Rampu" nedrátovat, ale ten držák žárovek buď opravit, nebo nahradit novým. (Na LED pásky bych se vykašlal.)
Ve věci dveří netvrdím, že za to může automaticky ten element, nejlepší by bylo je rozebrat a zjistit příčinu a pak řešit dodávku konkrétního dílu.
Nu...a ramena (včetně silentbloků, případně tyček stabilizátorů nebo jak se tomu říká) nekupovat to nejlevnější, co bude po ruce, už to tu řešila spousta šoférů, typický problém....

...........
.......