S prichodem teplot pod bodem mrazu mi prestaly fungovat ostrikovace celniho skla (zadni nastesti R600 nema, takze se nemuze pokazit

). Aby tato feature vozidla fungovala, je obvykle potreba splnit tri podminky: mit kapalinu, fungujici cerpadlo a neprepalenou pojistku. Vzhledem k tomu, ze sterace i nadale stiraly, bylo mozno vyloucit pojistku, ktera je pro sterac a ostrikovac spolecna. Pri vypnutem motoru (pri zapnutem jsem pres ten rachot dieselu nemel sanci slyset cokoliv jineho) jsem tedy zkusil stirat a ostrikovat a cerpadlo ostrikovaci kapaliny bylo slyset take. To byla dobra zprava, protoze cena noveho neni zrovna lidova. Inu, patral jsem dal a co jsem po castecne demontazi vnitrniho plastu v blatniku nezjistil -- k memu prekvapeni sice v nadobce zbyvalo jeste cca 10 cm kapaliny, ovsem nebyla to kapalina, ale led, a to dolevam celorocne pouze nemrznouci smes do -20°C. A protoze se v tomto pocasi jezdi bez ostrikovacu celniho skla velmi spatne (mirne receno), bylo potreba vymyslet, jak z teto slamastyky ven ...
S ohledem na dostupne vybaveni a prostory mi nezbyvalo, nez vzit horkou vodu a pokusit se led roztopit. Podotykam, ze tuto metodu silne nedoporucuji provadet v hlubokem mrazu, nastesti v garazi bylo nad nulou. Proleval jsem tedy asi hodinu nadobku teplou vodou a hadickou vzdycky odcerpal "vyplach" chladnejsi vody s kousky ledu do kbeliku. Jedinou utechou v teto fazi prace mi bylo, ze nemrznouci smes do ostrikovacu (byt zredena cistou vodou) chutna o neco lepe, nez napr. motorova nafta nebo brzdova kapalina. Diky bohu za to. Na zaver, kdyz uz dno nadobky nebylo ledove, jsem zkusil spustit ostrikovace a voilà

z hadice odpojene tesne pred rozvodem kapaliny k tryskam zacala vytekat voda. Poradne jsem tedy cely system proplachnul teplou vodou, abych odstranil pripadne zmrazky v techto hadicich. Po odcerpani veskere vody jsem system napustil kapalinou do -40°C, ktera sice s m r d i jak bolava noha, ale snad nezamrzne. Opet jsem poradne proplachnul a vsechno smontoval zpet.
Pro odborniky na slovo vzate dodavam, ze se jedna o vpravde "babsky recept", ale v pripade nouze stejne nebohemu motoristovi kolikrat nic jineho nezbyva, takze treba to nekomu v nouzi muze pomoci ...