AKY OLEJ
- Roman620ti
Re: AKY OLEJ
No 15w-40 bych tam rozhodně nechtěl dát , to pochopím u starejch, vylítanejch dýmovnic, kde neni problém při každém ujetém 1000km dolévat litr oleje. Bych nevěřil, že to mohlo bejt uvedený v servisce, takovej humus. Nanejvejš 10w-40, to tam uvedený bývá, jako třeba u šestistovky. Za chladného počasí můsí jít ten motor nasucho, než to dokáže natáhnout , to první číslo by mělo značit chování oleje za studena.
Jinak se říka, že by se z minerálu na plnou syntetiku přecházet nemělo, taky asi z důvodu rzpouštění karbonu v motoru. Zaleží jakou značku tam majitel kupovat, jestli Paramo, nebo podobnej levnej šmejd a ještě to včas neměnil, bude celej vnitřek motoru od černého humusu. Takového majitele je vhodné nakopat do prde*le, za starejch časů asi moc na výběr nebylo, ale v dnešní době tam kupovat sajrajt za 80kč/l je fakt mazec
Jinak se říka, že by se z minerálu na plnou syntetiku přecházet nemělo, taky asi z důvodu rzpouštění karbonu v motoru. Zaleží jakou značku tam majitel kupovat, jestli Paramo, nebo podobnej levnej šmejd a ještě to včas neměnil, bude celej vnitřek motoru od černého humusu. Takového majitele je vhodné nakopat do prde*le, za starejch časů asi moc na výběr nebylo, ale v dnešní době tam kupovat sajrajt za 80kč/l je fakt mazec
2x Rover 620ti
Vlado 80 automatika v hlave je stelovanie vole ventilov tlakom oleja preto tam treba dat min. 10w-40.vlado80 píše:aku automatiku? lenze pred tym tam bol olej 15w/40,ked budem chciet prejst na 10w/40tku budem musiet preplachnut motor?
-
- Kontaktovat uživatele:
No asi tě zklamu ale je tam fakt od výrobce doporučeno 10W40 nebo 15W40. Uvědom si že lidi jako já s tím motorem točej jen v rozsahu 1400-2100 rpm a víc ani ťuk. U benzínů se nedoporučuje 15W40 protože tam má smysl narozdíl od CDT točit pravidelně 5500rpm a výš.Roman620ti píše:No 15w-40 bych tam rozhodně nechtěl dát , to pochopím u starejch, vylítanejch dýmovnic, kde neni problém při každém ujetém 1000km dolévat litr oleje. Bych nevěřil, že to mohlo bejt uvedený v servisce, takovej humus. Nanejvejš 10w-40, to tam uvedený bývá, jako třeba u šestistovky.
Jinak 15W40 nemusí vůbec znamenat že to je levnej minerální olej nebo nějakej sajrajt takže nechápu co tu vlastně řešíme.
To tě teda i ten motor lituju.Někdo tvrdil,že dmychadlo začíná zpívat píseň práce něco pod dvěma tisíci,to znamená že jej nevyužíváš?Tommi_82 píše:No asi tě zklamu ale je tam fakt od výrobce doporučeno 10W40 nebo 15W40. Uvědom si že lidi jako já s tím motorem točej jen v rozsahu 1400-2100 rpm a víc ani ťuk.
nevim co tu stale riesite pre tento motor je aceaA3 alebo B3 a to je iba 5w alebo 10W-40 a nie mineral
-
- Kontaktovat uživatele:
Donutil:
Dmychadlo začíná už při 1500 ale od 1800 jde na sílu. Mluvím o tom jak jezdím normálně. Když někoho předjíždím tak taky jedu co to dá, pak se mi ten fén co tam mám hodí. Nebo při jízdě do kopce.
Clavoo:
Specifikaci ACEA A3/B3 plní i některé minerální oleje 15W40. Otevři si první e-shop s olejema kterej tě napadne ať si sám uvědomíš že se pleteš.
EDIT:
Málem bych to přehlíd ale máš tam ještě jednu blbost, olej musí splňovat OBĚ specifikace! ACEA A3 i ACEA B3!
Haynes praví:
"Diesel engines: 10W/40 or 15W/40 engine oil meeting both ACEA A3 and ACEA B3 specifications."
Maxi já bych nelhal, Haynesův servisní manuál pro R75 je moje BIBLE!
Dmychadlo začíná už při 1500 ale od 1800 jde na sílu. Mluvím o tom jak jezdím normálně. Když někoho předjíždím tak taky jedu co to dá, pak se mi ten fén co tam mám hodí. Nebo při jízdě do kopce.
Clavoo:
Specifikaci ACEA A3/B3 plní i některé minerální oleje 15W40. Otevři si první e-shop s olejema kterej tě napadne ať si sám uvědomíš že se pleteš.
EDIT:
Málem bych to přehlíd ale máš tam ještě jednu blbost, olej musí splňovat OBĚ specifikace! ACEA A3 i ACEA B3!
Haynes praví:
"Diesel engines: 10W/40 or 15W/40 engine oil meeting both ACEA A3 and ACEA B3 specifications."
Maxi já bych nelhal, Haynesův servisní manuál pro R75 je moje BIBLE!
prechadzal uz niekto z mineralu na polosyntetiku? ja viem ze to uvolni vsetky usadeniny,ale existuju preplachovacie oleje,skusal to uz niekto? alebo nejakim inym sposobom.....
-
- Kontaktovat uživatele:
a ty jsi si jistej že jsi tam měl minerální olej???
Osobně bych sice minerál bezdůvodně nedával, ale kdbych věděl že to auto jezdilo posledních 5 let na minerál tak bych těch zbývajících 5 let života už dojezdil na ten minerál. Přechodem zpátky na polosyntetiku můžeš víc ztratit než získat.
Prostě bych tam dal minerální olej který splňuje normu ACEA 3 a to jak pro benzínové motory(A3) tak i pro dieselové motory (B3). Takový ty řeči jako dávat co nejřidší olej do takovýhohle motoru aby se to v zimě rychleji promazalo jsou uplná blbost!! Inženýři nejsou de*bilové a moc dobře vědí proč dopuručují jen 10W a 15W pro tenhle typ motoru a také proč musí splňovat tyto středně přísné požadavky normy A3/B3.
Osobně bych sice minerál bezdůvodně nedával, ale kdbych věděl že to auto jezdilo posledních 5 let na minerál tak bych těch zbývajících 5 let života už dojezdil na ten minerál. Přechodem zpátky na polosyntetiku můžeš víc ztratit než získat.
Prostě bych tam dal minerální olej který splňuje normu ACEA 3 a to jak pro benzínové motory(A3) tak i pro dieselové motory (B3). Takový ty řeči jako dávat co nejřidší olej do takovýhohle motoru aby se to v zimě rychleji promazalo jsou uplná blbost!! Inženýři nejsou de*bilové a moc dobře vědí proč dopuručují jen 10W a 15W pro tenhle typ motoru a také proč musí splňovat tyto středně přísné požadavky normy A3/B3.
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím kluci. Jaký olej je předepsán výrobcem do manuální převodovky (2.0CDT) ?
Díky za info
Díky za info
-
- Kontaktovat uživatele:
MTF 94 ale nedá se moc sehnat(teda dá ale ne v balení 2 litry), snad se kolega Zakar neurazí když napíšu, že on ho může zajistit(včetně jeho výměny). Zakar je myslím někde od Benešova (Středočeský kraj). Kdybych to k němu neměl tak daleko tak už jsem mu to tam sám zavez na výměnu.
Jinak co se týče výměny můžu konstatovat, že v garáži bych s tím asi měl trochu problém. Není tam dvakrát moc místa u nápustního šroubu, jedině snad napojit hadičku dlouhou tak 1- 1,5 metru aby flaška byla nad motorem a teklo to tam samospádem.
Jinak co se týče výměny můžu konstatovat, že v garáži bych s tím asi měl trochu problém. Není tam dvakrát moc místa u nápustního šroubu, jedině snad napojit hadičku dlouhou tak 1- 1,5 metru aby flaška byla nad motorem a teklo to tam samospádem.
-
- Kontaktovat uživatele:
MTF94 jsem sehnal... v 20 l balení... takže pokud někdo bude chtít, mohu se podělit, jinak ho budu mít na celý život - když ne svůj, tak auta určitě
-
- Kontaktovat uživatele:
No tak to každopádně, má se to měnit jednou za 6 let...
Na kolik to přišlo? to muselo bejt přes 5000 CZK..
Na kolik to přišlo? to muselo bejt přes 5000 CZK..
Jen pro informaci ja mam v manualu napsane 5W-40 5W-30 0W-30 a silne pochybuju ze jsou ty motory rozdilne. Mam tam EDGE 5W-30. Jo a to ze se ten olej musi menit po roku je taky blbost. Ty oleje jsou ted tak kvalitni ze je menit jen proto ze jsou rok v mtoru...
75 2.0 CDTi Tourer http://www.the75andztclub.co.uk/
-
- Kontaktovat uživatele:
To je v tom manuálu dopsaný propiskou, ne?
Vyfoť to prosím a dej nám to sem na klub, je to pěkná raritka. To myslím opravdu vážně. Děkuju.
Jinak, mám německej manuál k R75(tištěnej),anglickej manuál k R75, českej manuál k R75 a Haynesův servisní manuál k R75 a všechny svorně tvrdí 10W40 nebo 15W40 ACEA A3/B3. Výměna za 25000km nebo 12 měsíců.
Je každýho věc jak pečuje o svoje auto a co si do něj leje, ale já jsem typ člověka, kterej celkem dbá na doporučení výrobce.
Edit:
ale abych zas nebyl uplně ťip ťop, já si taky myslím že ten roční interval výměny lze za určitých okolností natáhnout...
Vyfoť to prosím a dej nám to sem na klub, je to pěkná raritka. To myslím opravdu vážně. Děkuju.
Jinak, mám německej manuál k R75(tištěnej),anglickej manuál k R75, českej manuál k R75 a Haynesův servisní manuál k R75 a všechny svorně tvrdí 10W40 nebo 15W40 ACEA A3/B3. Výměna za 25000km nebo 12 měsíců.
Je každýho věc jak pečuje o svoje auto a co si do něj leje, ale já jsem typ člověka, kterej celkem dbá na doporučení výrobce.
Edit:
ale abych zas nebyl uplně ťip ťop, já si taky myslím že ten roční interval výměny lze za určitých okolností natáhnout...