Zatím všechny odkazy na diskuze i depresivní obrázky jsou mi víc jak rok důvěrně známé, ale jsem rád , že se tu rozjíždí diskuze na téma příčin. Víc hlav, víc ví.
To s tím filtrem je samozřejmě dobrá věc, i když téměř nikdo to nedělá. Nesejde-li se víc faktorů (důkladně "vykapaný" motor, okamžitě po startu vytočený motor do otáček , nešťastné konstrukční řešení..), tak to nevadí a na životnost to nemívá vliv . Přiznám, že u KV6 pro jistotu filtr plním, přestože to normálně nedělám. Vždycky ale u jakékoliv výměny, nejdřív motorem pootáčím startérem, dokud nezhasne mazání a dosud jsem s tím neměl problém.
V souvislosti s mazáním jsem našel jen narážku na selhávající těsnění pod sacím košem olejové pumpy.
Měl jsem teorii v souvislosti s usazeninami, které se u KV6 vyskytují (výstižný důkaz má třeba JeyPee), které se provozem, nebo právě při výměně oleje, kdy mohou vznikat rázové tlakové vlny, uvolní a přiucpou mazací kanálky.
Bohužel v mém případě byl motor č.2 a zvlášť č.3 čistý zevnitř jako sklo, takže tady tahle teorie neplatí...
Obecně bych poznatky shrnul, že :
KV6 2.5 v 75/ZT - poruchy ložisek, velmi občas HGF
KV6 2.5 v 45/ZS - minimum poruch ložisek, HGF.
KV6 2.5 v Freelanderu - poruchy ložisek/HGF 1:1, spíš víc HGF
KV6 2.0 v čemkoliv - nic, nic, nic......... velmi, velmi vzácně ložiska, o HGF nemluvě
MGF, Tourer, RR P38,R75, MGF Trophy, Rover 200 BRM, Rover 827 Coupe, 827 Sedan, Elise S1, XK8 , Škoda Felicia(60´), 1000(64) + 1100(67)MB, 110R(70,71,72,78,80), Garde(83), W353(67,73)...prostě mě to baví.