rozhodl jsem se, že s Vámi podělím o tuto zkušenost.
Viděl jsem nějaké diskuze, ale s málo informacemi, anebo úplně milnými.
Palivo E85 směs eko lihu, olejů a z 25% natural 95.
+ nižší cena než u benzínu, nyní cca 26 Kč, přičemž i tak je velmi vysoká, protože marže pro pumpaře je asi 11 Kč, což na litru benzínu nebo nafty nemají.
+ zvyšuje výkon vozu asi o 10-20%. Má totiž vyšší okatnové číslo než benzín a to 101.
+ šikovní si můžou předělat auto sami. Není nutný zápis do TP.
+ pokud si necháte namontovat odborně se zápisem do TP, odpadá poplatek za Eko daň při přepisu. Auto se stává plně ekologický a plní všechna EURO. Cena je někde kolem 6.000. Záleží na typu auta a počtu válců.
- vyšší spotřeba cca o 0,5 litru
- bez úprav horší ranní starty. Pro motor je to chudší směs a může hůře startovat za studena. Po zahřátí již rozdíl nepoznáte.
- bez úprav na E85 otestovat přesný poměr směsi, kdy je to moc a kdy málo

- po cca prvních 500 - 1000 Km vyměnit pal filtr. E85 rozpouští nepřádek v nádrži a mohly by se ucpat vstřiky. Pak už je vše OK.
- měl by se o něco častěji měnit olej. Cca po 8.000 km
- motor se může více hřát
Můj test na R 416 Si :
Nejprve jsem natankoval směs 50:50. Ranní starty bez problému. Chytal na drc ( při 8 stupních). Vyšší spotřebu jsem nezaznamenal. Mírné zvýšení výkonu. Laicky cca o 5%.
Nyní jezdím na směs 2:1. Ranní start na podruhé. Cca 30 sekund po startu čekám (za studena) než se s tím motor popere. Pak vše OK. Zvýšení spotřeby o 0,5 litru. Navýšení výkonu značné. Určitě alespoň 10%. Teplota motoru normální.
Teď se chystám na přestavbu. Je to za pusu. Jednotka BOSCH stojí cca 2.700,- Kč i s konektorama. Je lepší u toho vyměnit svíčky za výkonější ( třeba ty co se dávají do plyňáků), nějaký lepší vzduchový filtr (auto tahá víc vzduch. Při vyšších rychlostech je to i slyšet. kolem 140-150 km/h), Palivový filtr a hlídat více olej. Toť vše. Malá investice a rychlá návratnost. Pak můžete tankovat už je samotný E85. V ČR už přes 100 čerpacích stanic.
PS: Možná na to už někteří jezdíte a ani o tom nevíte. Je všeobecně známo, že pumpaři s tím pančují Natural 95

Pokud bude zájem, po přestavbě přidám novou zkušenost.
BR