V sobotu jsem přetmelil i druhý střešní žlábek, tak už mám Labuťku v suchu

Hned po té jsem se konečně odhodlal pořešit zadní stěrač, který mi poslední půlrok vytuhl, zezadu se ozývalo jen cvakání relé a při tom bylo znát, jak motorek stěrače zabral a altík zatížil motor....
Sundal jsem tapec a motorek vymontoval.... zvenčí na první pohled vypadal v poho... bohužel jsem musel risknout další osud, protože kryt mechanismu je přinýtovaný, tak jsem musel nýtky odvrtat - nebylo co ztratit

Po sejmutí krytu a nahlédnutí do útrob jsem se málem vyvrátil.... no posuďte sami:
.... nikdy nějak extra nefungovalo zadní ostřikování. Permanentně to bylo ucpaný, i když poslední dobu před smrtí to trošičku čůralo. Pak to ale úplně zatuhlo. Kluci nějak nedomysleli přechod mezi dutou osičkou a přírubou v krytu, ke které je připojena hadička. Osička decentně orezla a plastová příruba ztvrdla a voda místo na sklo protékala mechanismem. Tam to samozřejmě rozežralo železné ozubí a hliníkovy tělo pěkně zoxidovalo... rez a ten hliníkový hnus se promýchal s vazelínou a vznikla pěkně nechutná hmota, která to samozřejmě zadřela...
Tak jsem to komplet rozebral, vyčistil, odrezil, vypláchnul čističem na motory. Pak seskládal, namazal, smontoval .... protože jsem netušil jak jinak nahradit nýtky (vrtat to a dělat závity se mi opravdu nechtělo), tak jsem jen místo těsnění hranu napatlal silikonem a celé jsem to stáhnul stahovacíma páskama. Myslím že dostačující řešení. Samozřejmě že hadičku už na to nenapojím, protože těsnosti toho přechodu už nelze věřit a navíc mi to nikdy nefungovalo, tudíž nechybělo

... teď mi aspoň funguje stírání i když teda tím, jak tam to ozubí orezlo, tak je tam drobná vůle...
Všem doporučuju (myslím že se to týka i RFka) raději hadičky odpojit, či odpojit motorek zadního ostřikovače, nebo aspoň nepoužívat.... elektromechanické části u tak starého auta jsou první, které se začnou rozpadat, tak je potřeba je šetřit a pečovat o ně....