Příspěvek
od KDB » ned čer 10, 2018 9:56
Jo, je to tak.
Není nutné to napínání přehánět, blok se dost natáhne po ohřátí.
Jsem pravděpodobně extremista, ale finálně řemen napínám při provozní teplotě bloku - tak, aby když motorem pootočím zpět, mezi vačkovým kolem a klikou, řemen lehounce povolil . Sleduji tím, aby nebyl přepnutý - u VVC je to velmi důležité - může dojít k odlomení konce vačky.
Za studena je pak řemen při pootočení zpět pocitově velmi volný, ale z mojí praxe můžu říct, že k přeskočení nedojde a k poškozování volností za studena také ne - řemen se velmi rychle napne ohřevem bloku.
Aktuální zkušenost - z MPi jsem vyhodil řemen DAYCO - byl nepříjemně hlučný, nasadil jsem Contitech 26mm a když jsem upravoval napětí za tepla, téměř nestačil rozsah kladky (k dorazu chybělo 6-8mm). Za studena je dost volný - až i já jsem zneklidněl:-)
Doteď jsem používal Gates a tam takový rozdíl teplý/studený nebyl - víc "chodil s blokem".
U toho Contíku mám dokonce pocit, že za nova to bylo normální, ale když jsem ho kontroloval a znova nastavoval po "záběhu", byl takovýto samopřepínací.....
Ještě jedna věc, co se mi vybavila....když jsem dělal poslední rozvody VVC, musel jsem použít zadní řemen od Conti. Po chvíli provozu se začal ozývat od něho zvuk, částečně podobný přepnutému řemenu - přičítal jsem to hlučnosti - ze zoufalství jsem i aplikoval sprey proti vrzání řemenů, což částečně pomohlo (a řemenu to zjevně neublížilo - ted´ má 100.000km/6let).
Teď mi samozřejmě napadá, že to mohlo být "samopřepnutím" .....
Sory za obsáhlost, ale třeba to k něčemu bude....
MGF, Tourer, RR P38,R75, MGF Trophy, Rover 200 BRM, Rover 827 Coupe, 827 Sedan, Elise S1, XK8 , Škoda Felicia(60´), 1000(64) + 1100(67)MB, 110R(70,71,72,78,80), Garde(83), W353(67,73)...prostě mě to baví.