Jak zazimovat ?
Jak zazimovat ?
Ahoj, v sobotu budu už konečně zazimovávat Fko. Jak ho nejlépe zazimovat? Něco málo jsem našel na internetu ale nepříjde mi to dost
Někdo říká zazimovat s plnou nádrží a někdo zas ne
Fko bude stát vedle traktoru ve stodole :/ není vytápěná. V zimě mám v plánu auto jezdit startovat aby se promazal motor.
Co víc udělat pro auto aby dlouhou zimu přečkalo ? budu rád za cokoliv
Někdo říká zazimovat s plnou nádrží a někdo zas ne
Fko bude stát vedle traktoru ve stodole :/ není vytápěná. V zimě mám v plánu auto jezdit startovat aby se promazal motor.
Co víc udělat pro auto aby dlouhou zimu přečkalo ? budu rád za cokoliv
Re: Jak zazimovat ?
Zdravím.
Obecně bych udělal toto:
- nádrž do plna, 100 oktanové palivo
- ošetření gumových těsnění dveří
- dobít akumulátor
- řádně umýt karoserii (a nejlépe ošetřit politurou)
- zvednout stěrače
- opatrně zakrýt prodyšnou plachtou
- jednou za měsíc bych s tím popojížděl o půl metru tam a zpět, aby se neomačkávaly pneumatiky na jednom místě
(průběžné startování je dobré, ale je nutno motor zahřát do maxima, až do stavu, kdy se sepne nucená ventilace chladiče)
Obecně bych udělal toto:
- nádrž do plna, 100 oktanové palivo
- ošetření gumových těsnění dveří
- dobít akumulátor
- řádně umýt karoserii (a nejlépe ošetřit politurou)
- zvednout stěrače
- opatrně zakrýt prodyšnou plachtou
- jednou za měsíc bych s tím popojížděl o půl metru tam a zpět, aby se neomačkávaly pneumatiky na jednom místě
(průběžné startování je dobré, ale je nutno motor zahřát do maxima, až do stavu, kdy se sepne nucená ventilace chladiče)
Rover 75 1.8L Turbo sedan 2004
Tento automobil byl: 72 453. ve výrobním pořadí, z celkového počtu 112 381 ks, 752. 1.8 T Connoisseur z celkového počtu 2 392 ks, 1 003. v barvě laku Odyssey Blue (kód: JGA) z celkového počtu 2 856 ks.
Alfa Romeo 147, 1.6 L Twinspark 105 KS
Tento automobil byl: 72 453. ve výrobním pořadí, z celkového počtu 112 381 ks, 752. 1.8 T Connoisseur z celkového počtu 2 392 ks, 1 003. v barvě laku Odyssey Blue (kód: JGA) z celkového počtu 2 856 ks.
S plachtou opatrně - bude-li povlávat průvanem, pravděpodobně odře lak.
- odstávka přes zimu s novým olejem v motoru.
- nádrž vrchovatá - BA98/100 - nejsou biosložky, případně šetrnější generace, VIF také neuškodí.
- pneumatiky nafouknout na jejich max. tlak (vyznačeno na boku - typicky 300-350kpa) - je dobré neukládat auto s teplými pneu - déle se pak srovnávají do kulata:)
- pod auto dávám návnady na hlodavce
- ideální je připojit auto na udržovací nabíječku, případně baterii odpojit.
- startování nemusí škodit, ale nejen ohřát do ventilátorů, ale i to alespoň chvílemi držet v otáčkách (alespoň minutu-dvě - min. 20% doby běhu)
- ideální je jezdit - doba, kdy je sůl a sníh na silnici není dlouhá. Většinou jsem končil v prosinci a v únoru (i MG jsem kupoval 9.2.) zase začal.....
- odstávka přes zimu s novým olejem v motoru.
- nádrž vrchovatá - BA98/100 - nejsou biosložky, případně šetrnější generace, VIF také neuškodí.
- pneumatiky nafouknout na jejich max. tlak (vyznačeno na boku - typicky 300-350kpa) - je dobré neukládat auto s teplými pneu - déle se pak srovnávají do kulata:)
- pod auto dávám návnady na hlodavce
- ideální je připojit auto na udržovací nabíječku, případně baterii odpojit.
- startování nemusí škodit, ale nejen ohřát do ventilátorů, ale i to alespoň chvílemi držet v otáčkách (alespoň minutu-dvě - min. 20% doby běhu)
- ideální je jezdit - doba, kdy je sůl a sníh na silnici není dlouhá. Většinou jsem končil v prosinci a v únoru (i MG jsem kupoval 9.2.) zase začal.....
MGF, Tourer, RR P38,R75, MGF Trophy, Rover 200 BRM, Rover 827 Coupe, 827 Sedan, Elise S1, XK8 , Škoda Felicia(60´), 1000(64) + 1100(67)MB, 110R(70,71,72,78,80), Garde(83), W353(67,73)...prostě mě to baví.
Ano, zapomněl jsem to upřesnit.
- plachtu ano, ale zajistit proti pohybu
- VIF v případě těch lepších bensinů netřeba- přísady už tam jsou (ale není tím co zkazit)
- akumulátor bych odnesl někam do "tepla" a dal na nabíječku, případně sem tam dobil
- občasná jízda, když jsou čisté cesty, je rozhodně na místě
- garáž nemusí být vytápěná, jednak je to mrhání penězi a v mnohých případech je to na škodu- důležitý je větraný prostor
- plachtu ano, ale zajistit proti pohybu
- VIF v případě těch lepších bensinů netřeba- přísady už tam jsou (ale není tím co zkazit)
- akumulátor bych odnesl někam do "tepla" a dal na nabíječku, případně sem tam dobil
- občasná jízda, když jsou čisté cesty, je rozhodně na místě
- garáž nemusí být vytápěná, jednak je to mrhání penězi a v mnohých případech je to na škodu- důležitý je větraný prostor
Uložil bych ho taky později jen mi je ho líto když škrábu ráno okno a taky už to není ono když není počasí na nahoře bez
Supeer, to jsem potřeboval vědět
Děkuji moc !!
Supeer, to jsem potřeboval vědět
Děkuji moc !!
Presne jak rika Karel, idealni je jezdit. Moc toho pres zimu s efkem nenajezdim, ale kdyz je sucho a cista silnice, tak auto vytahnu. A nic nepobavi lidi tolik, jako blbecek se santovskou cepici a darkama na sedacce spolujezdce v kabriu bez strechy na Stedry den
Jinak je auto tam co vzdycky, v garazi.
Jinak je auto tam co vzdycky, v garazi.
Diky za rady, skoro vse dodrzuji, teda az na zvednute sterace a obcasna projizdka.
Konečně zazimováno, ještě plachtu a pastičky pod auto a je hotovo. Co vy? Máte hotovo?
Tož pěkné.... mít tak kde, tak už to taky tak mám zaparkované Naštěstí jsem Kupéčko schoval k sousedovi do garáže.
-
Krásné, vidím, že si potrpíte na detaily, tak mám taky pár připomínek:
- Akumulátor nabít a odpojit, ale do tepla určitě ne, čím vyšší teplota, tím větší samovybíjení. Mráz nabitému akumulátoru nevadí, pokud je bez odběru.
- Asi by neškodilo nastavit motor do servisní polohy (na rysky jako při výměně rozvodů), kdy jsou písty v polovině zdvihu, takže je vyloučeno, aby byly v jednom válci současně pootevřeny sací i výfukové ventily a proudil v něm vzduch.
- Plná nádrž benzínu - osobně bych preferoval natankovat plnou nádrž vysokooktanového benzinu někdy na podzim, abych ji ještě co nejvíce vyjel a auto zazimoval s nádrží, kde je jen zbytek kvalitního benzinu (už kvůli té zbytečné váze). BA 98/100 sice neobsahují biolíh ale obahují jinou biosložku (ETBE), která se z lihu vyrábí. Měla by mít lepší uskladňovací vlastnosti, ale benzín stárne i kdyby byl nakrásně bez biosložek. Podle mě je lepší na jaře natankovat plnou nádrž čerstvého benzínu. Podobně to vidím s motorovým olejem, ale to asi je věc názoru.
- Akumulátor nabít a odpojit, ale do tepla určitě ne, čím vyšší teplota, tím větší samovybíjení. Mráz nabitému akumulátoru nevadí, pokud je bez odběru.
- Asi by neškodilo nastavit motor do servisní polohy (na rysky jako při výměně rozvodů), kdy jsou písty v polovině zdvihu, takže je vyloučeno, aby byly v jednom válci současně pootevřeny sací i výfukové ventily a proudil v něm vzduch.
- Plná nádrž benzínu - osobně bych preferoval natankovat plnou nádrž vysokooktanového benzinu někdy na podzim, abych ji ještě co nejvíce vyjel a auto zazimoval s nádrží, kde je jen zbytek kvalitního benzinu (už kvůli té zbytečné váze). BA 98/100 sice neobsahují biolíh ale obahují jinou biosložku (ETBE), která se z lihu vyrábí. Měla by mít lepší uskladňovací vlastnosti, ale benzín stárne i kdyby byl nakrásně bez biosložek. Podle mě je lepší na jaře natankovat plnou nádrž čerstvého benzínu. Podobně to vidím s motorovým olejem, ale to asi je věc názoru.
Pozor na letní kapalinu v ostřikovačích v nevytápěné garáži!!!
Proč?
Protože zamrzne?
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Však na jaře rozmrzne